hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Új kezelésekhez vezethet az ondó titkos alkotórészének felfedezése

Emlősökben ovulációt válthat ki és serkenti a terhességet elősegítő hormonális válaszokat a nőstényekben az a fehérje, amelyet az ondófolyadékban mutatott ki egy új kutatás. A felfedezés hozzájárulhat új termékenységi kezelések kifejlesztéséhez embereknél – írja az [origo].

A nők a legtöbb emlősállat nőstényéhez hasonlóan spontán ovulálnak, azaz a szexuális tevékenységtől függetlenül meglehetősen szabályos időközönként bocsátanak ki érett petesejteket. Néhány állatfaj, például a tevefélék és a nyulak azonban csak szexuális érintkezés hatására bocsát ki életképes petéket. Ezeket indukált ovulátoroknak nevezik.

Évtizedekig tartotta magát az a tudományos dogma, hogy az indukált ovulátorok esetében a szex okozta fizikai stimuláció váltja ki a pete termeléséhez és kibocsátásához szükséges hormonválaszokat. Csupán egy kínai kutatócsoport kérdőjelezte ezt meg. Felvetették, hogy a petekibocsátást az ondóban lévő feltételezett ovulációindukáló faktor (ovulation-inducing factor, OIF) váltja ki. Munkájuk azonban nem váltott ki nagy tudományos visszhangot – írja az [origo].

2005-ben aztán gyökeres fordulat következett be. Gregg Adams, a kanadai Saskatchewan Egyetem állatorvosa és szaporodásbiológusa elhatározta, hogy munkatársaival leteszteli a feledésbe merült elképzelést. Hét évig kutatták, mi lehet az ondóban lévő faktor. 

Elkülönítettek egy fehérjét, amelyről bebizonyosodott, hogy megfelel az OIF-nek. Azonos egy régóta ismert idegrendszeri fehérjével, az idegi növekedési faktorral (neural growth factor, NGF). Az NGF felelős az érző neuronok fejlődéséért és életben maradásáért. "Ismeretlen fehérjét kerestünk" – mondta Adams. "Valójában azonban az OIF/NGF molekula sok faj – így az ember – egész testében megtalálható."

Noha az NGF a jelek szerint nem vált ki ovulációt a spontán ovuláló fajoknál, van más, a megtermékenyítést elősegítő hatása. Ezeknél a fajoknál megváltoztatja a petét tartalmazó tüszők érésének időzítését, és serkenti a sárgatest (corpus luteum) fejlődését, ami nélkülözhetetlen a terhesség fenntartásához.

A teljes cikk

Pesthy Gábor
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink