hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Új készülék mentheti meg a késeléses támadások áldozatainak életét

A szúrófegyverek által okozott sérülések vérzésének akadályoztatására fejlesztettek ki egy könnyen és hatékonyan használható szerkezetet Angliában, írja a GyártásTrend.

Bár a késeléses támadások esetében általában a rendőrség szokott elsőként kiérkezni a tetthelyre, ha a szúróeszközt az elkövető az áldozat testében hagyta, jobbára a mentők megjelenéséig a helyszínelők sem szokták elmozdítani onnan a fegyvert. Mindez amiatt van, mert mélyre hatoló seb esetén, a belső vérzés lassítása céljából fontos, hogy ne csak a sebesülés bemeneti nyílása, hanem a belső falai is nyomás alá kerüljenek. A kés „szerencsésebb” esetben tehát ilyenkor akár egyfajta dugóként is funkcionálhat, amely megakadályozhatja, hogy a sértett elvérezzen.

Sokkal nehezebb szituációval szembesülnek a rendőrök, ha a támadó eltávolította a fegyvert, a vérzés pedig folyamatban van, ilyenkor ugyanis mindenképpen be kell avatkozniuk, hogy az áldozat életét megmentsék.

Joseph Bentley, a Loughborough-i Egyetem diákja éppen az ilyen esetekre fejlesztette ki a maga REACT (rapid emergency activating tamponade) nevű találmányát.

REACT (Forrás: Loughborough-i Egyetem)
REACT (Forrás: Loughborough-i Egyetem)

A készülék végső soron két alkotóelemből, méghozzá egy szilikonhüvelyből és egy aktuátorból áll. Első lépésként a tokot a seb nyílásán be kell csúsztatni, majd pedig a végén található szelephez hozzá kell csatlakoztatni az aktuátort. A felhasználónak ezt követően a működtető szerkezet LCD-paneljén ki kell választania, hogy éppen a test melyik tájékán alkalmazza az eszközt, és az aktuátor a hüvelyt éppen az adott területen optimálisként meghatározott mértékig fújja fel a vérzés elállításához. A készüléket ez után már nyugodtan le lehet csatlakoztatni a dugaszról, amely kifeszülve már egymaga is képes megakadályozni, hogy a vér kilépjen az érrendszerből.

REACT (Forrás: Loughborough-i Egyetem)
REACT (Forrás: Loughborough-i Egyetem)

Ugyan a REACT-ból mostanáig csak egy 3D-nyomtatott prototípus készült el, Bentley azt reméli, hogy a gyártás felfuttatása után a sürgősségi segélyszolgálatok körében, sőt akár a katonaságnál is idővel elterjedt segédeszközzé válik majd.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink