hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Új immun-ellenőrzőpont válhat gyógyszercélponttá fej-nyak rákban

Amerikai kutatók egy új immun-ellenőrzőpont (CD73) mechanizmusainak feltárásán kezdtek el dolgozni, mely később ígéretes gyógyszercélponttá válhat, közölte a PharmaOnline.

Az Augusta University (Georgia) kutatói a National Institute of Dental and Craniofacial Research kétéves kutatási programja során kifejezetten a CD73 immun-ellenőrzőpont szerepét és pontos biokémiai mechanizmusait fogják vizsgálni annak érdekében, hogy új gyógyszercélpontokat azonosíthassanak. A CD73 enzim legfőbb szerepe a szervezetben, hogy kontroll alatt tartsa az immunrendszert. Bőségesen megtalálható minden típusú sejtben, különösen a fej-nyak rákos elváltozások támogató környezetében.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A magas CD73 szint a mellrák rossz prognózisával, agresszivitásával is asszociálható. Rákos megbetegedés esetén úgy tűnik, a CD73 „segíti a daganatokat”, mégpedig azzal, hogy a sejtek üzemanyagként működő és az immunválaszt aktiváló ATP-t adenozinné alakítja vissza. Ez legtöbbször a daganatot körülvevő szövetben, a tumor mikrokörnyezetében figyelhető meg, ahol a fibroblasztok nagy mennyiségben expresszálnak CD73-at, ami az immunrendszer T-sejtjeinek alacsony szintjét okozza, mivel az immunsejteknek nem lesz elegendő üzemanyaguk, sőt, a túl magas CD73 koncentráció toxikus a T-sejtek számára.

A kutatók az egyetemi klinikán kezelt betegekből vett friss szövetminták tanulmányozásával azon dolgoznak, hogy visszafordítsák ezt a folyamatot, azaz csökkentsék a CD73-termelődést és szinten tartsák a T-sejtek számát. Már léteznek olyan kismolekulájú készítmények, melyek alkalmazásával szuppresszálható a CD73 enzim aktivitása, és ezek között már vannak olyanok is, amelyek korai klinikai vizsgálati fázisba (fázis I/Ib) jutottak, ám az eredmények egyelőre nem ismertek.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink