hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Új doktorok az akadémián

Közel száz kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Pálinkás József elnöktől az MTA doktora cím megszerzéséről szóló oklevelet - tudatja az akadémia honlapja.

A legtöbb új MTA doktora az Orvosi Tudományok Osztályához, a Biológiai Tudományok Osztályához, illetve a Kémiai Tudományok Osztályához tartozik.

Folytatódik az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy az új akadémiai doktoroknak csaknem a fele a korábbi Bolyai-ösztöndíjasok közül kerül ki. A címet megszerzők között a kandidátusokhoz képest egyre nő a PhD-fokozottal rendelkezők aránya is.

A tapasztalatok szerint a tudományos fokozatot az élettudományokkal, illetve a természet- és műszaki tudományokkal foglalkozók a társadalom- és bölcsészettudományok művelőinél általában korábban, már a harmincas éveik elején megszerzik, azonban annak odaítélését követően általában tudományterülettől függetlenül ugyanannyi idő telik el az MTA doktori cím megszerzéséig. Az MTA doktorainak életkora a cím megszerzésekor 50 és 60 év közé tehető. Az oklevelüket átvevő kutatók között idén a legfiatalabb csupán 37 éves, míg a legidősebb 80 esztendős – olvasható az mta.hu-n.

(forrás: MTA)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink