hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudták, hogy placebo, mégis...

Egy új tanulmány szerint egyes esetekben akkor is hatott a placebo, amikor a betegek tudták, hogy nem tartalmaz hatóanyagot az általuk szedett tabletta – írja a Pain folyóiratban megjelent tanulmány nyomán az Origo.

A hagyományos orvosi tudás régóta azt tartja, hogy a placebohatás a beteg hitétől függ. Ezek az eredmények a feje tetejére fordítják a placebohatásról eddig szerzett tudásunkat – mondta a cikk rangidős szerzője, Ted Kaptchuk, a Harvard orvosi karának docense, aki hozzátette azt is: ez az új kutatás azt mutatja, hogy a placebohatást nem szükségszerűen a betegek tudatos elvárása váltja ki, miszerint úgy hiszik, aktív hatóanyagú gyógyszert kapnak – amint azt hosszú idő óta gondolták a szakemberek.

Egy tabletta bevétele a beteg-orvos kapcsolattal összefüggésben – még akkor is, ha tudjuk, hogy az placebo – olyan rituálé, amely hat a tünetekre, és valószínűleg olyan területeket aktivál az agyban, amelyek módosítják a szimptómákat – mondta Ted Kaptchuk, aki úgy véli, több más olyan betegségnél is érdemes lenne kipróbálni a placebós módszert, ahol a tünetek és a panaszok az önmegfigyelésen alapulnak.

A teljes cikk

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink