hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudományos programok a 30. Semmelweis Szimpóziumon

Nyitóbeszédekkel,  szakmai előadásokkal, valamint a Jendrassik Ernő emlékérem és jutalomdíj átadásával kezdődött el az idei Semmelweis Szimpózium. Az egyetem legrangosabb nemzetközi tudományos rendezvénye, amely idén több mint 600 résztvevőt vonzott, két évfordulót is ünnepel ebben az évben: létezésének 30. évfordulóját, valamint az intézmény nemzetközi képzési programjának 40. évfordulóját, amely a Semmelweis International 40 sorozat része.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Teller Ede gondolatával kezdte megnyitó beszédét: „Tudomány nélkül nem lennénk azok, amik vagyunk. És tudomány nélkül nem leszünk, amik lehetnénk” – idézte az egyik legismertebb magyar tudós, atomfizikus szavait. Majd hangsúlyozta: a résztvevők a szimpóziumon elhangzó előadások során kiemelkedő hazai és nemzetközi szaktekintélyektől ismerhetik meg az adott terület legújabb tudományos eredményeit és innovációit. „Az esemény ezenkívül lehetőséget ad a nemzetközi együttműködések bővítésére, az iparági partnerekkel történő kapcsolatépítésre is, és az összetartozás érzésének erősítésére is” – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy 150 éve született Richter Gedeon, és a Semmelweis Egyetem csatlakozott ennek megünnepléséhez. “Egyetemünket és a Richtert ezer szál köt össze: Richter Gedeon a Semmelweis Egyetemen szerzett diplomát. A Richterrel 2008 óta 11 kutatási együttműködésünk volt, és jelenleg is több közös projektünk fut. 2019-ben pedig stratégiai együttműködési megállapodást kötöttünk” – fogalmazott, majd hozzátette: közös értékeik is összekötik őket: az emberek egészségének szolgálata, a stratégiai gondolkodás és a kiválóságra való törekvés. “A kutatás és az innováció fontos részét képezi tevékenységünknek. Ezért szeretném megköszönni a Richternek, hogy rendezvényünk egyik fő támogatója” – mondta a rektor. 

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem egykori rektora bevezető előadásában emlékeztetett arra, hogy a szimpóziumsorozatot az ő vezetősége idején indították útjára. Megjegyezte, hogy nemcsak a szimpózium 30. évfordulót ünneplik, hanem azt is, hogy idei nyitónapja, november 7-e a Semmelweis Egyetem jogelődje, a Nagyszombati Egyetem alapításának 253. évfordulója.

Hangsúlyozta, hogy az évente megrendezett Semmelweis Szimpózium az egyetem legrangosabb tudományos rendezvénye, célja pedig évtizedek óta változatlan: nemzetközi fórumot fenntartani, ahol egy előre kiválasztott tudományos terület szakemberei találkozhatnak, és tudományos eszmecserét folytathatnak.

Réthelyi Miklós méltatta Spät András professor emeritus érdemeit, aki 1992-ben az első Semmelweis Szimpóziumot szervezte, majd felidézte, hogy az elmúlt évtizedek néhány témáját, a többi között a genomikus orvoslást, a molekuláris mechanizmusokat, az invazív kardiológiát, a sejtszignálokat, a transzlációs onkohematológiát, a mikrobiológiát és a személyre szabott orvoslást.

A szimpóziumról bővebb beszámolót közöl az egyetem portálja.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink