hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudatmódosító bélbaktérium

Az agy működésében szerepet játszó vegyületet fogyasztó bélbaktériumot fedeztek fel, számol be róla az Origo

Olyan bélflórát alkotó baktériumot találtak a kutatók, amely agyunk működésében szerepet játszó vegyületet fogyaszt. A felfedezés megmagyarázhatja, miért vannak hatással a bélrendszerben élő mikroorganizmusok az emberek kedélyállapotára, viselkedésére – olvasható az origo.hu-n.

Philip Strandwitz és kollégái (bostoni Északkeleti Egyetem) azt találták, hogy az emberi bélrendszerben egy mostanában felfedezett baktérium (KLE1738-nak nevezték el) csak GABA molekulák jelenlétében képes szaporodni, írja a New Scientist. Az eredményeket az Amerikai Mikrobiológiai Társaság éves ülésén ismertették – számol be róla a hírportál.

A GABA, vagyis gamma-amino-vajsav a központi idegrendszerben az egyik fő gátló hatású ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter). A GABA számos idegi tevékenységet tompít, ezért például a szorongásgátló gyógyszerek gyakran célozzák receptorait. Ha a GABA szintje abnormálisan alacsony, depresszió és hangulatzavarok léphetnek fel, ami igazolja, hogy a bélbaktériumok hatással vannak agyunk működésére.

A cikk az origo.hu-n folytatódik. 

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink