hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tízezer éves kórokozók ébredhetnek

Tízezer éve nem látott kórokozók olvadnak ki a sarkkörön túl, pont amerre egyre több ember kutat természeti kincsek után – írja a 444.hu.

2013-ban egy orosz kutatócsoport 40 méter mélyre ásott a permafrosztban, és egy látszólag érintetlen, fagyott gyümölcsöt hoztak a felszínre. Mikor kiolvasztották és elültették a magját, akkor az kicsírázott és fehér virágokat hozott, számol be a 444.hu. Két francia virológus mintát kért a kiolvadt földből, amit az oroszok el is küldtek nekik. Ezek után egy amőbát juttattak a mintába, ami bizonyos típusú vírusoknak kedvelt célpontja. A mintából egy addig sosem látott óriásvírus tűnt elő, amit Pithovirus sibericumnak neveztek el. Ez a vírus legalább 30 ezer évig "pihent" lefagyasztva a gyümölcs mellett földben 40 méter mélyen, amíg az oroszok ki nem ásták, és a franciák elő nem csalogatták. A Pithovirus sibericum nem veszélyes az emberre, de a fagyott földben nyilván bármilyen kórokozó rejtőzhet.

A sarkkörön, például Grönland bizonyos részei rengeteg természeti kincs található, amit eddig nem nagyon aknáztak ki, pont mert az állandó fagy nagyon megdrágította a kitermelést. A melegedés miatt egyre könnyebb lesz hozzáférni ezekhez a nyersanyagokhoz, ami pont akkor hoz beruházást, infrastruktúra fejlesztést, és ezzel együtt egy csomó embert a környékre, amikor ezek a több tízezer éve hibernált organizmusok újra magukhoz térnek. Ráadásul a bányászat, vagy az útépítés pont rengeteg földmozgatással jár, növelve a résztvevő emberek számára a kockázatot.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink