hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tejfogyasztás és időskori kognitív hanyatlás

Egy Tarragonában végzett vizsgálat szerint a teljes értékű tej nagymértékű fogyasztása gyengíti az idős emberek kognitív teljesítményét, és magasabb kardiovaszkuláris kockázattal jár, írja az OTSZ Online.

A világszerte szaporodó kognitív teljesítményromlás, így a demencia is jelentős népegészségügyi problémát jelent. Mivel a kognitív hanyatlás kezelésére egyelőre nincs igazán hatásos lehetőség, a kockázati faktorok (pl. táplálékbevitel, evési szokások) megváltoztatásával próbálnak preventív stratégiákat kidolgozni. Korábbi vizsgálatok szerint a tej- és a tejtermékek fogyasztása kedvezően befolyásolja az életkorral összefüggő kognitív romlást és demenciát, azonban a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok eléggé ellentmondásosak – különösen, ha a folyamatos tejtermék fogyasztását nézzük. Ráadásul a tejtermékek zsírtartalma és fermentációs állapota is eltérő, ezt igyekezett figyelembe venni az ismertetett vizsgálat.

A PREDIMED-Plus vizsgálatban 4668, 55 és 75 év közötti személy vett részt, akik túlsúllyal, obesitással vagy metabolikus szindrómával küszködtek (a felsoroltak közül legalább 3 kritérium érvényes volt náluk: megváltozott vércukorszint, magas trigliceridszint, magas vérnyomás, hasi obesitas, alacsony HDL-lipoprotein koleszterint szint). A résztvevőknek részletes kérdőíveken kellett nyilatkozniuk táplálkozásukról, és a vizsgálat kezdetén és 2 év múlva idegélettani tesztek is történtek.

Az idős emberek teljes tej-fogyasztása és a kognitív hanyatlásának mértéke között pozitív összefüggés mutatkozott, és magasabb volt a kardiovaszkuláris kockázat a vizsgálat 2 éve alatt kevesebb tejet fogyasztókéhoz képest. Leginkább a legtöbb teljes tejet fogyasztóknál alakult ki kognitív eltérés. Ugyanakkor nem volt összefüggés az alacsony zsírtartalmú tej- és tejtermékek fogyasztásának, továbbá a fermentált (yoghurt és sajt), valamint a nem fermentált (a többi tejtermék) fogyasztásának mértéke és a szellemi teljesítmény romlása között sem. Nem világos, hogy a tejtermékek milyen biológiai mechanizmussal fejtik ki ezt a negatív hatást. Az egyik elmélet szerint  a telített zsírokkal van összefüggésben (a teljes tej gazdag telített zsírokban), ami a kardiovaszkuláris kockázatot, az obesitást, a 2-es diabetest, a magas vérnyomást és a diszlipidémiát is okozza. Ezekhez a faktorokhoz a pathologiás érelváltozásokkal összefüggő kognitív hanyatlás társul.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink