hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Támogatják a GLYCANC projektet a tumorok jobb megismeréséért

Az Európai Bizottság Marie Skłodowska-Curie Programjának keretében megvalósult GLYCANC projekt RISE (Research and Innovation Staff Exchange, vagyis kutatási és innovációs kutatócsere program) típusú támogatást kap azzal a céllal, hogy elősegítse az együttműködést a tudományos élet szereplői és a tudományos életen kívüli szervezetek között.

A budapesti Semmelweis Egyetem a legrégebben működő egészségügyi oktatási intézmény Magyarországon; mások mellett részt vesz a GLYCANC projektben, amit az EU a kutatás támogatására hozott létre a Marie Skłodowska-Curie Program keretében.

A projekt úgynevezett RISE (Research and Innovation Staff Exchange, vagyis kutatási és innovációs kutatócsere program) típusú támogatást kap azzal a céllal, hogy elősegítse az együttműködést a tudományos élet szereplői és a tudományos életen kívüli szervezetek között, Európán belül és világszerte egyaránt.

A projekt azzal a céllal jött létre, hogy a kutatók minél jobban megértsék a rákbetegség lefolyását, és alapot szolgáltassanak a betegség kezelésének új, célzott megközelítési módszerei számára. A kutatók érdeklődésének középpontjában a glikánok állnak; olyan cukormolekulák, amelyek gyakran a szervezetünk sejtjeinek felszínéhez tapadnak, és az emberi test biológiai működésének szinte minden területén szerepet játszanak, például segítik a sejtek közötti kommunikációt vagy felismerik a támadó kórokozókat. 

A kutatók a proteoglikánokat (PG-k) és a glükózaminoglikánokat (GAG-k) vizsgálják – ezek új biomarkerekként működnek, és fontos szerepük van a tumorsejteken belül és azok mikrokörnyezetében is, így az áttétek képződésére is hatással vannak.

A tumorszövetek viselkedése jelentősen függ a tumorsejteket körülvevő mikrokörnyezettől, amely elősegítheti vagy akár gátolhatja is a rák növekedését és terjedését”magyarázza prof. dr. Kovalszky Ilona, a Semmelweis Egyetem molekuláris patológiai laboratóriumának vezetője. 

A projektben részt vevő kutatócsapat tagjai úgy vélik, hogy a PG-k és GAG-k szabályozott működésébe való beavatkozás egyszerre hathat a rák áttéteinek képződéséhez vezető összes molekuláris lépésre. Azt remélik, hogy a glikánszerkezetek alaposabb megismerésével hatékonyabb célzott kezeléseket tudnak kifejleszteni a rákbetegség ellen.

Magyarországon a Kovalszky professzor asszony által vezetett csapatnak az a feladata, hogy bebizonyítsák egy konkrét proteoglikán védő szerepét a májrák kialakulásának megakadályozásában; ehhez humán tumorokat és genetikailag módosított állatokat is vizsgálnak, hogy jobban megértsék „a tumorok sejtes összetevői közötti állandó crosstalk kommunikációt”.

Kovalszky professzor asszony elmondta, hogy a nemzetközi csapattal való együttműködés megsokszorozta a kutatómunkájuk hatását: „Lehetőséget kaptunk, hogy megosszuk az ötleteinket, továbbá szabadon megbeszélhessük az elméleti és gyakorlati problémákat” – mondta, hozzátéve, hogy rendszeres találkozók és a kutatócserék segítettek „továbbfejleszteni a gyakorlati felkészültségünket, és fiatal kutatóink kivételes lehetőségeket kapnak, hogy belemerüljenek a kooperatív kutatás sokszínűségébe” – mindez hozzájárult „a tudósok új generációjának”megjelenéséhez. A professzor azt reméli, hogy a GLYCANC kooperáció új rákterápiák kifejlesztését eredményezi majd.

20 év az európai kutatók támogatásában

1996 óta a Marie Skłodowska-Curie Programban több mint 110 000 kutató vett részt, köztük kilenc Nobel-díjas és egy Oscar-díjas. A 2014-2020-as finanszírozási időszakban, 6,2 milliárd eurós költségvetéssel, az MSCA mintegy 65 000 kutatót támogat, köztük 25 000 PhD-jelöltet. Az MSCA az idei év elején jelentette be a százezredik kutató támogatását. Ennek a jelentős mérföldkőnek a megünneplésére az Európai Bizottság 30 példaértékű kutatót (köztük 18 nőt) mutat be, valamint a kiválasztott kutatók MSCA által finanszírozott projektjeit, kiemelve a program elkötelezettségét a kiválóság és a világméretű mobilitás terén.

 

(forrás: Action Heller Consulting)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink