hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Szteroidkezelés szeptikus sokkban

A valaha elvégzett legnagyobb szeptikus sokk vizsgálat tisztázta, milyen eredményességgel alkalmazható a szteroidkezelés kritikus állapotú betegeknél. A New England Journal of Medicine tanulmánya szerint ezáltal nemcsak a kezelés minősége javítható, de évente többszáz millió dollár is megtakarítható.

A The George Institute for Global Health kutatói régi vita végére tettek pontot, amikor megvizsgálták, hogy a szteroidalkalmazás szeptikus sokk esetén javítja-e a túlélést. Balasubramanian Venkatesh és munkatársainak tanulmánya – Adjunctive Glucocorticoid Therapy in Patients with Septic Shock; New England Journal of Medicine – megállapítja: a szteroidkezelés csökkenti a szeptikus sokk fennállásának időtartamát, és azt az időtartamot is csökkenti, amíg a betegnek életfenntartó kezelésre van szüksége az intenzív osztályon; mindazonáltal a szteroidkezelés nem csökkenti a mortalitást.

A tanulmány vezető szerzőjének nyilatkozata szerint a világ egyes részein akár a betegek fele belehal a szeptikus sokkba, egyelőre mégis nagyon keveset tudunk arról, mi határozza meg a túlélést. A szteroidok szerepe legalább most tisztázódott, teszi hozzá Venkatesh: az intenzív osztályon töltött idő csökkentése nemcsak értékes helyet szabadít fel a többi beteg számára, de rengeteg pénzt is megspórol világszerte az egészségügyi ellátórendszerek számára.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Szteroidokat több mint 50 éve használnak a szeptikus sokk kezelése során, azt remélve, hogy hatásukra javul a súlyos gyulladás által akadályozott keringés, azonban ezidáig nem állapították meg a szteroidkezelés optimális dózisát és időtartamát, valamint esetleges mellékhatásaik sem tisztázottak.

Venkatesh és munkatársai nemzetközi vizsgálatukba 3800 ausztrál, új-zélandi, brit, dán és szaúd-arábiai szeptikus beteget vontak be, és kimutatták, hogy a szteroidkezelés nem csökkenti a halálozási arányt, azonban a szeptikus sokk gyorsabb oldódásához vezet, a szteroiddal kezeltek mechanikus lélegeztetése hamarabb abbahagyható, kevesebb vérátömlesztésre van szükségük, és hamarabb elhagyják az intenzív terápiás osztályt, mint azok, akik nem részesültek szteroidkezelésben.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink