hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Szemgyógyszer bevitele mikrotűs kontaktlencsével

Kissé morbid elnevezése ellenére a technika hatékonyabb és fájdalommentesebb lehet a megszokott eljárásoknál, közli a GyártásTrend.

A szemet jobbára szemcseppel vagy kenőccsel szokták kezelni, ám a látószerv természetes védekező mechanizmusai, a pislogás és a könny a gyógyszert hatékonyan és gyorsan el tudják távolítani a rendeltetési helyéről. Olykor az orvosságot injekcióval is be lehet adni, de ez a módszer fájdalmas lehet, és a fertőzés veszélyét is magában hordozza.

A szingapúri Nanyang Technological University egyetem tudósai által kifejlesztett tapasz éppen erre a problémára kínálhat megoldást.

Forrás: The Engineer

A kétszer két milliméteres kontaktlencseszerű eszközön kilenc, hialuronsavból készült mikrotű helyezkedik el. Mindegyik tüske vékonyabb egy hajszálnál, és piramis alakú, hogy könnyebben tudjon bemélyedni a szövetbe. A tapasz felhelyezése után a tüskék leválnak a „talapzatról”, és a szaruhártyába fájdalommentesen behatolva és ott megkapaszkodva lassan bocsátják ki magukból az orvosságot.

Erezett szaruhártyájú egereken végzett tesztek folyamán egyszeri használattal a tapasz 90 százalékkal hatékonyabbnak bizonyult egy csepp 10-szer annyi hatóanyagot tartalmazó szemcseppnél.

A tanulmányt a Nature Communications nevű folyóiratban publikálták, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink