hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Szegycsontra erősíthető eszköz segíthet enyhíteni a Parkinson-kór tüneteit

A GyártásTrend szerint a CUE1 repetitív vibrációs minták gerjesztésével könnyítheti meg a páciensek életét.

A Parkinson-kóros emberek általában izommerevségtől szenvednek, és csak lassan tudnak mozogni. Nagy-britanniai tudósok létrehoztak egy hordható eszközt, amely a páciensek mellkasának megbizsergetésével ezeket a tüneteket esetlegesen enyhíteni tudja.

A CUE1-ként ismert készüléket az Imperial College London Charco Neurotech nevű spinoff-cége fejlesztette ki.

A korong kialakítású szerkezetet a beteg szegycsontját takaró bőrfelülethez kell rögzíteni, ahol is aktivált állapotban egy elektromos motor segítségével ritmizált rezgésmintákat gerjeszt. Ez a „fókuszált vibrotaktilis ingerlésnek” nevezett mechanizmus a szervezetben különleges idegi jeleket generál, amelyek aztán egészen az agyig utaznak, és itt, a motoros kéregben, illetve a thalamusz alatti magban (a vélekedések szerint) csökkentik a bétafrekvenciás aktivitást.

Ez azért lényeges körülmény, mert a tudomány jelenlegi sejtése szerint az ezekben a régiókban zajló túlzott béta tevékenység a felelős a Parkinson-kórban szenvedő betegek mozgáskontrolljának zavaraiért.

Az új találmány kifejlesztését azon korábbi kutatások ihlették, amelyek eredményei szerint az ismétlődő taktilis, akusztikus vagy vizuális jelek „feloldhatják a lakatot a Parkinson-kórban szenvedő páciensek izmain”, és így a mozgást is megkönnyíthetik a számukra. 

Ugyan a CUE1 alapvetően mindentől függetlenített, gombnyomásra aktiválódó eszközként működtethető,  egy applikáción keresztül a rezgése erejét és frekvenciáját akár variálni is lehet. Az alkalmazás ezen felül gyógyszerbevételi figyelmeztetők küldésére, továbbá a tünetek nyomon követésére is alkalmas. Bár az eszköz kisebb klinikai teszteken már ígéretes eredményeket produkált, a szakemberek a Queen Mary University of London munkatársaival közösen most egy nagyobb szabású vizsgálat keretében is fel fogják mérni a hatékonyságát, írja a lap.

Forrás: Charco Neurotech/GyártásTrend
Forrás: Charco Neurotech/GyártásTrend

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink