hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Stressz, ülés, nehéz éjszakák

Az emberek több mint kétharmada legalább alkalmanként sportol, de csak minden második tud nyugodtan aludni éjszakánként, derült ki a Walmark friss Egészség Index felméréséből, amit a Napidoktor közöl.

A közel 6000 résztvevővel készült teszt eredményei szerint a felmérésben résztvevők több, mint fele (55%) ülőmunkát végez vagy a nap legnagyobb részét ugyanabban a testhelyzetben tölti, közel minden harmadik válaszadó pedig naponta 6 óránál is többet nézi a számítógép képernyőjét. A sport ennek ellenére a Walmark felmérését kitöltők 72%-ának életében legalább alkalmanként megjelenik.

A felmérés alapján a dietetikusok által javasolt napi három fő- és két kisétkezést 42% tartja be, de a napi  rendszerességű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra egyre többen (76%) odafigyelnek. Szintén jók az arányok (80%) fehérjefogyasztás tekintetében, és hüvelyeseket is a válaszadók 65%-a fogyaszt legalább hetente egyszer.

Nem ilyen bíztató a helyzet, ha a halakról van szó. Mindössze a válaszadók 24%-ának kerül legalább heti egyszer valamilyen halféle a tányérjára, és csak közel 2,5% esetében indokolja mindezt vegetáriánus életmód vagy ételallergia. Emellett a magyarok kétharmada havonta legalább kétszer fogyaszt zsíros húst, zsíros sajtot és nehéz, olajban sütött ételeket.

A Walmark felmérése szerint folyadékfogyasztás tekintetében sem állunk túl jól: a tesztet kitöltők 35%-a naponta maximum 1,4 liter folyadékot visz be szervezetébe, ám ennél magasabb azok aránya, akik rendszeresen cukros üdítőket isznak.

Majdnem minden harmadik ember rendszeresen, további 9% pedig alkalmanként dohányzik. Alkoholt gyakran vagy naponta 14% fogyaszt, a felmérésben résztvevők 56%-a alkalmi fogyasztónak, 29%-a pedig absztinensnek vallotta magát.

A válaszadók harmada zajos vagy szennyezett lakókörnyezetben él, és csak közel 10% válaszolta, hogy teljesen élvezi, amit napi munkája során csinál.

A teljes információ

(forrás: napidoktor.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink