hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Sokáig fennmarad a Covid omikron variánsa elleni hibrid immunitás

A lisszaboni Instituto de Medicina Molecular kutatói a The Lancet Infectious Diseases folyóiratban közöltek egy tanulmányt, amelyben a Covid elleni különböző oltási stratégiák útján megszerzett immunitások tartósságát hasonlították össze.

A vizsgálat legfőbb eredménye, hogy a betegségen már átesett, és oltásban vagy oltásokban is részesült (azaz hibrid immunitást szerzett) populációban az immunitás négyszer erősebb volt az újonnan kialakuló omikron variánsokkal szemben azokhoz képest, akik csak oltásban részesültek. Ráadásul a hibrid immunitás eleinte körülbelül 90%-os (azaz ilyen mértékben csökken a relatív újrafertőződési kockázat), ami 5 hónap elteltével 70% környékére csökken, és 8 hónap múlva a 65% körüli stabil szintre áll be a védettség.

Ez azt jelenti, hogy a kizárólag oltóanyagokkal megszerzett védettséghez képest a hibrid immunitásnak hozzáadott értéke van, még akkor is, ha a korábbi fertőzést a Covid egy másik variánsa okozta.

Forrás: João Malato et al, Stability of hybrid versus vaccine immunity against BA.5 infection over 8 months, The Lancet Infectious Diseases (2023).

Miguel Á. Padriñán képe a Pixabay-en
Miguel Á. Padriñán képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink