hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

Sok zenekedvelőt fenyeget maradandó halláskárosodás

Egészségügyi kockázatnak minősítette a hordozható zenelejátszók hosszabb időn keresztül magas hangerőn, fülhallgatóval történő hallgatását hétfőn kiadott szakvéleményében az Európai Unió tudományos bizottsága.
Brüsszelben ismertetett tanulmányában a testület megállapította, hogy a hordozható zenelejátszót (MP3-lejátszót, walkmant és hasonló készülékeket) hallgató személyek 5–10 százalékát fenyegeti a maradandó hallásvesztés, ha öt éven keresztül minden nap egy óránál hosszabb ideig magas hangerőn hallgatják a zenelejátszót. Az EU-ban immár 2,5–10 millió embert fenyeget a megsüketülés veszélye a probléma miatt.

Ha hetente csak öt órán keresztül, 89 decibelt meghaladó magas hangerőn használják a lejátszókat, a hallgatókra nehezedő zajterhelés meghaladja a munkahelyen jelenleg engedélyezett zajszintet.

Az Európai Bizottság azért bízta meg a független tudományos bizottságot e terület vizsgálatával, mert a hordozható zenelejátszók használata igen elterjedt, és a kockázat egyre több fiatalt érint. A tudósok most megerősítették, hogy jogos az aggodalom. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a tagállamokkal és az érintett felekkel együttműködve meg fogja vizsgálni, milyen intézkedéseket lehetne hozni annak érdekében, hogy jobban védjék a gyerekeket és a fiatalokat a szóban forgó veszélytől.
 
Meglena Kuneva, a brüsszeli bizottság fogyasztóvédelmi felelőse sajtótájékoztatóján úgy vélte, a legfontosabb az, hogy javítsák a fogyasztók tájékozottságát és nyilvánossá tegyék az ezzel kapcsolatos ismereteket. „A hatályban lévő ellenőrzéseket pedig a tudományos tanácsok figyelembevételével felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy teljes mértékben hatékonyak legyenek és lépést tartsanak az új technológiával” – tette hozzá a bolgár biztos. A jelenleg érvényes európai biztonsági szabvány a hordozható zenelejátszók zajszintjét 100 decibelben korlátozza, de Brüsszel szerint a felső korlátot csökkenteni kellene, és határt kellene szabni a napi zenehallgatás időtartamának is. Utóbbihoz mindazonáltal elsősorban a fogyasztók belátására és önfegyelmére van szükség – ismerte el Kuneva.

Brüsszel – becslésekre épülő – adatai szerint az Európai Unióban összesen 50–100 millió ember hallgatja naponta a hordozható zenelejátszókat. Az elmúlt négy évben 184–246 millió euró értékben adtak el hordozható audiokészülékeket, és 124–165 millió euró értékben MP3-lejátszókat.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink