hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Sóhasználat: csak külsőleg?

Kevesebb – az érrendszerre ártalmas – sóval is lehet ugyanazt az élményt elérni, ha jól használjuk, hívja fel a figyelmet a Népszava cikke.

A nyelvünkön található ízlelőbimbók gyorsabban és intenzívebben reagálnak a sóra, ha az az ételünk felületén található, ezért érezzük a burgonyachipseket is sósabbnak, mint amilyenek valójában. Más termékek, mint például a fehér kenyér átlagosan több sót tartalmaznak, mint a szirmok, de mivel az egyenletesen oszlik el a pékáru tésztájában, nem érezzük olyan intenzívnek.

Míg a sósnak érzett  chipsek 1,4-1,6 százalék NaCl-ot tartalmaznak, addig a kenyérnél ez az arány 2,6 százalék is lehet,egyes húsipari termékekben pedig a 7 százalékot is elérheti. "A konyhasó jellegzetes íze más anyagokkal is előidézhető (például kálium tartalmú sókkal), emellett a zöldfűszerek, természetes aromák alkalmazása is mérsékelheti az elfogyasztott konyhasó mennyiségét anélkül, hogy a termék élvezeti értéke csorbulna" – idézi a nepszava.hu Szabó S. András egyetemi tanárt, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának elnökét.

(forrás: Népszava)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink