hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Sarki fények Magyarországon?

Gondot okozhat a távközlésben, a villamosenergia-ellátásban, veszélyeztetheti a műholdakat és Magyarországon is látható sarki fényeket gerjeszthet az a március 5-i napkitörés, melynek anyaga várhatóan kedd hajnalban éri el a Földet.

Március 5-én, magyar idő szerint 5.13-kor a legerősebb osztályba tartozó napkitörést észleltek Föld körül keringő műholdak. Spaceweather.com űrportál információi szerint a napfler (napkitörés) az osztályozási rendszer alapján a legmagasabb osztályba tartozik, X1-es fokozatú volt. Ez azt jelenti, hogy intenzív ultraibolya- és röntgensugárzás kapcsolódott hozzá, amely ionoszférikus zavarokat kelthet a Föld felső légkörébenA napkitörésben felszabaduló elektromágneses energia, illetve a Földet elérő napanyag hatásai gondokat okozhatnak a távközlésben, a villamosenergia-ellátásban, és veszélyeztethetik a műholdakat is. Ugyanakkor alacsonyabb földrajzi szélességeken, így például Magyarországon is látható sarki fényeket gerjeszthetnek.

A következő években egyre több ilyen eseményre kell számítanunk: a már most is sok napkitöréssel járó, aktuális maximumát 2013-ban elérő naptevékenység egyre komolyabb veszélyt jelent technikai civilizációnk mindennapi eszközeire.

A hatalmas napfoltcsoport szabad szemmel is látható, de védőeszköz nélkül soha ne nézzünk a Napba, sem távcsővel, sem szabad szemmel!

A Nap megfigyelése nagy körültekintést igényel. Ennek megfelelően gyárilag készített és megfelelően rögzített szűrők, valamint szakember tanácsa nélkül soha ne nézzünk a Napba, még a távcső keresője vagy a hozzá illesztett fényképezőgép, kamera nézőkéjén keresztül sem! A Nap biztonságos megfigyeléséről a Napészlelők honlapján, illetve A Napészlelés kézikönyve című kiadványban olvashatunk részletesen.

További részletek és videók az [origo] oldalán

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink