hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Robotsebészt küldenek a Nemzetközi Űrállomásra

Az űrállomás fedélzetén a MIRA több sebészeti feladatban is részt vesz majd, de egyelőre kizárólag szimulátorként, írja a hvg.hu.

Mint a lap a Universe Today beszámolója alapján írja, a NASA finanszírozásával, és a technológia által az utóbbi időben elnyert, több mint 100 millió dollárnyi támogatás révén egyre okosabb eszközzé tudott válni a MIRA nevű robot. Egy viszonylag kisméretű orvosi műszerről van szó, ami a bemetszéseken keresztül is képes operálni.

A MIRA-val kapcsolatos munka nagyjából 20 éve folyik, a kutatók pedig hosszabb ideje próbálkoznak azzal, hogy a technika eljusson a Nemzetközi Űrállomásra is. A legfrissebb hírek szerint a robotsebész 2024-ben kerülhet olyan állapotba, hogy rakományként mikrogravitációs környezetbe jusson, és az asztronauták is elkezdhessenek vele dolgozni.

Az űrállomás fedélzetén a MIRA több sebészeti feladatban is részt vesz majd, de egyelőre kizárólag szimulátorként. A kutatók a lap szerint úgy látják, ezek a tesztek rendkívül fontosak a jövőbeni munkák (és persze az elnyerhető pénzügyi támogatás) miatt. Egyesek azt sem zárják ki, hogy a MIRA (vagy utódai) idővel teljesen önállóan, hús-vér orvos nélkül operáljanak meg valakit. Akár űrbéli körülmények között is, ahol nem áll rendelkezésre rendes műtő.

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink