hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Robotimplantátum a születési rendellenességek ellen

Egy sertéseken végzett vizsgálat szerint egy újfajta beültetett eszköz a szervek rángatásával idézhet elő szövetnövekedést, közölte a GyártásTrend.

Egy új, az emberi szervezetbe ültetett robot az egyes szervekben ráncigálással tudja elérni a szövetnövekedést. Az új eszköz így az esophageal atresia nevű betegség kezelését is forradalmasíthatja. Egy olyan születési rendellenességről beszélünk, melynek esetében a nyelőcső egy része hiányzik.A jövőben a robotimplantátum más szervekben is elősegíthetné a növekedést.

A Boston Children’s Hospital (Bostoni Gyermekkórház) kutatói által kifejlesztett szerkezetet mostanáig csak malacokban tesztelték, de a remények szerint hamarosan a mindennapi orvosi gyakorlatban is megjelenhet.

A Science Robotics folyóiratban leközölt tanulmány szerint a tudósok a robotot élő sertésbe ültették, és a nyelőcső, illetve a hozzá hasonló, cső alakú szervek lassú és fokozatos megnyújtásába kezdtek. A disznókat láthatóan nem feszélyezte a dolog, és a nyelőcsövük 77 százalékos meghosszabbodása közben is folytatták a táplálkozást.

A technika mindennek tetejében még sejtosztódást is előidézett.

„Ez azt mutatja, hogy nem csupán a nyelőcső feszítése, hanem sejtnövekedés is hozzájárult a meghosszabbításhoz” – összegezte a kísérletek eredményét Pierre Dupont, a tanulmány vezető kutatója. Ha minden jól alakul, és az eljárás biztonságossá válik, kiválthatja akár a jelenleg létező költséges, borzasztóan fájdalmas és nem utolsósorban veszélyekben gazdag sebészeti módszereket is, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink