hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Robot mozgássérülteknek

A Toyota által kifejlesztett android akár a lebénult emberek életminőségét is radikálisan javíthatja, közli a GyártásTrend.

A Toyota már évek óta ráállt a személyi segédrobotok kifejlesztésére. A cég most egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba hozza őket, amikor is egyiküket Észak-Amerikában immár privát környezetben is próbára tette.

A Human Support Robot (HSR) rendeltetése, hogy az idős és testi fogyatékkal élő emberek otthoni életét megkönnyítse. Leghasznosabb tulajdonsága, hogy a tárgyakat a felhasználójához oda tudja hozni, úgy általában képes a cipelésre, és az egyes objektumokat is képes felvenni a földről. Mechanikus karja a palackokhoz, tollakhoz és TV-távirányítókhoz hasonló tárgyakat, a tapadókorongja pedig például a könnyű papírlapokat és pirulákat tudja magához ragadni. A HSR kinyitja az ajtókat, illetve igény szerint elhúzza a függönyöket is. Kerekeken gördülő, teleszkópos felépítésű testét videokamerás érzékelők segítik a navigációban.

A robotot tablettel vagy okostelefonnal lehet működtetni. A robot kameráin keresztül beérkező videón csak rá kell tapintani a megszerezni kívánt tárgyra. Videohívásokra is lehetőség nyílik, ami azt jelenti, hogy a családtagok és az ápolók távoli helyszínről is be tudnak jelentkezni.

A legújabb HSR-tesztet Észak-Amerikában a US Army Rangers veteránja, Romy Camargo segítségével végezték el, aki egy afganisztáni csatában megsérült, és nyak alatt lebénult. A HSR legkézenfekvőbb rendeltetése a mozgássérült emberek támogatása, ám nem lenne meglepő, ha életminőség-javítási céllal idővel az összes háztartásban megjelenne, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink