hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Rákteszt mint rutinvizsgálat

Egy számítógépes program vérteszttel kiegészülve képes érzékelni a daganatos szöveteket, és elárulja azt is, hogy hol találhatók a testben, írja a Femina.

Kaliforniai kutatók szerint egy éven belül széles körben is elérhetővé válhat egy újfajta vérteszt, melynek segítségével azonosítani lehet a rák jelenlétét a szervezetben, sőt, azt is, annak pontosan mely részét érinti, és melyik típusáról van szó, írja a Femina.

A UCLA, vagyis a Los Angelesben található Kaliforniai Egyetem Jasmine Zhou által vezetett kutatócsapatának tagjai CancerLocator nevű módszerükkel a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket korai stádiumban tudták azonosítani az esetek 80%-ában. A kutatók egy számítógépes programot hoztak létre, mely egy egyszerű vérteszttel kiegészülve képes érzékelni a daganatos szöveteket, és azt is be tudja azonosítani, azok hol találhatóak a testben. Mindezt a tumorsejtek DNS-e alapján lehet megállapítani, a vérmintából ezeket azonosítja a kutatók által kifejlesztett program, még mielőtt a betegség konkrét tüneteket okozna.

A kutatók remélik, hogy a módszer hamarosan egészségügyi rutinvizsgálattá válhat, ugyanis olyan lehetőség a diagnózis felállítására, mely a lehető legkevésbé invazív, vagyis minimális beavatkozást jelent csak, nem fájdalmas, és megbízható eredményt ad.

(forrás: Femina)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink