hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Rákot és szívbetegséget okozó gén is felelhet a terméketlenségért

A látszólag megmagyarázhatatlan okból bekövetkező női meddőség hátterében egy friss kutatás szerint az a génvariáns állhat, amely daganatok és szívbetegség mellett Parkinson-kórt is okozhat, közli az InfoStart.

A tanulmány szerint a megmagyarázhatatlan módon terméketlen nők 17 százaléka esetében ez a génvariáns állhat a meddőség hátterében, írja a The Guardian nyomán a lap.

A meddőség és egyes betegségek közötti kapcsolat már egy ideje ismert; a meddőségben szenvedő férfiak és nők esetében egyaránt megnövekedett a szívbetegségek és a rák kockázata. Azt azonban eddig nem sikerült megállapítani, hogy genetikai betegség képes-e meddőséget okozni.

"Eredményeink alátámasztják a meddőség és a későbbi betegségek közötti genetikai kapcsolatot", áll a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmányban.

Az amerikai Medical College of Georgia kutatói az általuk vizsgált nők 6,6 százalékánál 59 génben találtak olyan génváltozatot, amely valószínűleg betegségeket okoznak. Rák vagy szívbetegség is kialakulhat ezen változatok hordozóinál, bár bizonyos életmódbeli vagy orvosi beavatkozásokkal csökkenthető a kockázat. A népesség mindössze 2-2,5 százalékának vannak variánsai ezekben a génekben. A vizsgált terméketlen nők további 10 százaléka rendelkezett olyan génváltozatokkal, amelyekről ismert, hogy olyan betegségeket okoznak, mint például a Parkinson-kór.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink