hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Ragtapasz moszatból és kagylóból

Heg nélküli sebgyógyulással kecsegtet a moszatból és kagylóból készült új bioragtapasz, derül ki a Qubit összeállításából.

Amerikai kutatók biológiailag aktív megoldást dolgoztak ki az állati embriók szövetregenerációs, sebgyógyulási folyamataiból kiindulva. A ScienceAdvances folyóiratban publikált tanulmányra hivatkozva a Qubit azt írja, az egyelőre még csak laboregereken tesztelt technológia azon a megfigyelésen alapul, hogy az állati magzatok kültakarójának megsértésekor nem a speciális bőrsejtek segítik a sebgyógyulást, hanem egy aktin nevű fehérje vékony szálai húzzák össze a sebszéleket, így biztosítva a hegesedés nélküli gyógyulást. A szóban forgó fehérje ráadásul az átlagos emlős-testhőmérséklet alatt, már 32 Celsius-fokos környezetben működésbe lendül, a magasabb hőmérsékleten pedig fokozza aktivitását.

M. Maggs képe a Pixabay-en
M. Maggs képe a Pixabay-en

A metódust kidolgozó biomérnökök egy speciális biosebtapaszt készítettek, amelynek sebre kerülő felületén a tengeri moszatból kivont, hőre zsugorodó fehérje és tengeri kagylókból kinyert hosszú láncú, ragadós cukormolekula elegyéből álló zselészerű réteg található. Ez a bioaktív anyag a 37 Celsius-fokos emberi bőrre kerülve úgy húzza össze a sebszéleket, mint az aktin az állati embriókban a hasonló szöveti hiátusokat. A minden eddiginél állítólag tizenhétszer erősebb tapadás kulcsa, hogy a kagylókivonatnak köszönhetően az aktív gél szinte összehegeszti a sebszéleket. Az új tapaszban ezüst nanorészecskék garantálják az antimikrobiális hatást.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink