hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Preklinikai szakaszban a magyar lélegeztetőgép tesztelése

A Magyar Nemzet azt írja, már a működő rendszer preklinikai kipróbálásának előkészítő szakaszában járnak, majd következhet a klinikai vizsgálat.

– Az elmúlt hónapokban zajló fejlesztések során számos prototípust kellett kialakítanunk ahhoz, hogy az eredeti tömeglélegeztetési koncepció működőképességét minden szempontból igazolhassuk. A rendszert viszont a tesztkörnyezeten túl az élő szervezeteken is ki kell próbálni, így jelenleg az állatkísérletek előkészítése folyik – számolt be a Magyar Nemzetnek a MassVentil Projekt szakmai csapata.

Az első, magyar fejlesztésű tömeglélegeztető rendszert tervező önkéntes csoport tagjai a fejlesztés jelenlegi fázisait ismertetve elmondták: az állatokon végzett tesztek során azt vizsgálják, hogy a hosszú mesterséges lélegeztetési ciklusok után se történik-e semmilyen mikroszkopikusan megfigyelhető tüdőszövet-sérülés. Ezeket a vizsgálatokat viszont embereken nem célszerű elvégezni, de ha a preklinikai vizsgálatok jól sikerülnek, következhetnek majd a klinikai vizsgálatok, immár emberek bevonásával.

Elmondásuk szerint ezt a fázist a termékesítési szakasz fogja követni, amikor a prototípusból egy sorozatgyártásra alkalmas verzió készül. Ezután még különböző bevizsgálások és engedélyeztetések sora szükséges a sorozatgyártáshoz és a piacra vitelhez, amihez professzionális orvostechnikai eszközöket gyártóra van szükség. – Most azon dolgozunk, hogy egy ilyen gyártói együttműködés eredményeként a találmányból igazi piaci termék legyen – közölték a fejlesztők. Elmondásuk szerint már nagyon közel járnak a megoldáshoz, továbbá megjegyezték, hogy ez a tempó rendkívül gyorsnak számít az ilyen típusú orvostechnikai eszközök piacán, ahol a hasonló fejlesztések jellemzően négy–nyolc évig tartanak.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink