hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Pótcsont, pótszövet, pótkészülék

Az egészségügyi célokat szolgáló beültetések történetét és jelenét gyűjtötte csokorba összeállításában a Magyar Idők.

Az ember több tízezer éve próbál ilyen-olyan módon segíteni a hiányosságain. Őskori ásatások bizonyítják, hogy például a régi egyiptomi és dél-amerikai civilizációban a hiányzó fogak pótlásával kézzel faragott, fog alakú kövek, illetve csontok beépítésével próbálkoztak. A XVIII. században az elvesztett fogak pótlását halottakból eltávolított fogak beültetésével oldották meg – tájékoztat az implantatum.biz portál. 1809-ben aranyból, 1887-ben platinából készült implantátumot használtak a fogorvosok.

A svédországi Lund Egyetemen Per-Ingvar Brånemark ortopéd sebész társaival 1950 körül nyulak csípőcsontjába csavart henger alakú titánimplantátumok csonthoz való viszonyát elemezte. A csontpótló implantátumok nagy része például rozsdamentes acélötvözetből vagy titánötvözetből készül. Egyes protézisek bizonyos alkatrészeit műanyagból (polietilén) vagy kerámiából is gyárthatják. Arra azonban vigyázni kell, hogy a fémérzékeny páciens ne kapjon acélimplantátumot, mert az allergiás reakciókat válthat ki. Ilyen esetben a titánból készült eszköz a megoldás. Mennyi ideig lehet a testben egy implantátum? Ez változó: a térdprotézis jó esetben 15-20 évig „működik” rendesen, utána kilazul vagy eltörik.

Hatvan évvel ezelőtt, 1958 októberében készítette el egy svéd villamosmérnök az első beültethető, nikkel-kadmium elemmel működő, külsőleg tölthető szívritmus-szabályozót, azaz pacemakert, amelyet a stockholmi szívsebész, Åke Senning egy svéd betegbe ültetett be. Az első magyar pacemakert Szabó Zoltán és Naszlady Attila professzorok 1963-ban fejlesztették ki. Az első szívritmus-szabályozó még 170 grammos, élettartama pedig három-négy év volt. Mára a pacemaker húsz-harminc grammnyira „töpörödött”, és nyolc-tíz évre elegendő energiát tárol. Magyarországon a több mint negyvenezer pacemakeres közül több betöltötte századik életévét – erről tavaly írt az origo.hu –, és már évtizedek óta él szívritmus-szabályozóval.

További, az egészséget szolgáló beültetésekről a Magyar Időkben.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink