hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Példátlanul gyöngéd optikai csipeszek

A GyártásTrend szerint a Vanderbilt Egyetem mérnökei a világon először hoztak létre olyan optikai csipeszeket, amelyekkel az egyes biomolekulákat és fehérjéket is károsodás előidézése nélkül lehet megmarkolni.

Az optikai csipeszek olyan eszközök, amelyek erősen fókuszált lézersugarakkal akár mikroszkopikus objektumok megragadására és manipulálására is alkalmasak. A jelenleg létező típusokkal mindazonáltal a vörös vérsejteknél kisebb „tárgyakat” már képtelenség kezelésbe venni.

Az új nanocsipeszek elméletileg már szimpla DNS-molekulákat és fehérjéket is magukhoz tudnak ragadni.

Forrás: University of Rochester

A szaknyelven opto-termo-elektrohidrodinamikus csipeszeknek (OTET) elnevezett nanoeszközök olyan lézert használnak, amely akár a 10 nanométeres méretű objektumok kezelését is lehetővé teszi. Az operátorok ilyenkor nem egyenesen az objektumokra bocsátják a lézersugarakat, és ezzel a roncsolást is el tudják kerülni.

Az egyes fehérjék elkülönítésének, csoportosításának és vizsgálatának lehetősége különösen értékes vívmány lenne az orvostudomány számára, mivel ilyen módon az Alzheimer-kór vagy más neurodegeneratív első jeleinek felismerése sokkal egyszerűbbé válhatna. Minthogy az OTET akár különálló molekulákkal is elboldogul, segítségével az Alzheimerrel kapcsolatba hozható proteineket a kór korábbi stádiumában is azonosítani lehet.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink