hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Paradox aszpirin jelenséget vizsgáltak a TIMI adatbázisban

Az utóbbi időben felmerült, hogy az előzetes aszpirinterápia kedvezőtlenül befolyásolja a kialakult akut koronária szindróma lefolyását.

Hosszú évek óta adják az aszpirint primer és szekunder prevencióként, valamint akut koronária szindrómában (ACS). Az utóbbi időben felmerült, hogy az előzetes aszpirinterápia kedvezőtlenül befolyásolja a kialakult ACS lefolyását, összehasonlítva azokkal az ACS esetekkel, akik az eseményt megelőzően nem részesültek aszpirinkezelésben. Az ún. aszpirinrezisztencia volna e paradox jelenség magyarázata.
Egy chicagói kardiológus munkacsoport, 66 443 ACS-en átesett betegben vizsgálta a rövid- és hosszútávú betegségkimenetelt. Az előzetesen aszpirint szedők idősebbek voltak, több rizikófaktorral rendelkeztek, és nagyobb részükben volt bizonyíték arra, hogy a koronáriáik betegek. Az említett 2 csoport 30 napos és 328 napos halálozásában nem tapasztaltak különbséget. Ezzel szemben nagyobb rizikót találtak az előzetesen aszpirint szedők között az újabb infarktusra és iszkémiás attakra, valamint agyi érkatasztrófára. Bár az aszpirinrezisztencia létező jelenség, de ez csak a betegek mintegy 5%-ában mutatható ki.
Forrás: J Am Coll Cardiol 2010; 56: 1376-1385.

Hosszú évek óta adják az aszpirint primer és szekunder prevencióként, valamint akut koronária szindrómában (ACS). Az utóbbi időben felmerült, hogy az előzetes aszpirinterápia kedvezőtlenül befolyásolja a kialakult ACS lefolyását, összehasonlítva azokkal az ACS esetekkel, akik az eseményt megelőzően nem részesültek aszpirinkezelésben. Az ún. aszpirinrezisztencia volna e paradox jelenség magyarázata.Egy chicagói kardiológus munkacsoport, 66 443 ACS-en átesett betegben vizsgálta a rövid- és hosszútávú betegségkimenetelt. Az előzetesen aszpirint szedők idősebbek voltak, több rizikófaktorral rendelkeztek, és nagyobb részükben volt bizonyíték arra, hogy a koronáriáik betegek. Az említett 2 csoport 30 napos és 328 napos halálozásában nem tapasztaltak különbséget. Ezzel szemben nagyobb rizikót találtak az előzetesen aszpirint szedők között az újabb infarktusra és iszkémiás attakra, valamint agyi érkatasztrófára. Bár az aszpirinrezisztencia létező jelenség, de ez csak a betegek mintegy 5%-ában mutatható ki.

Forrás: J Am Coll Cardiol 2010; 56: 1376-1385.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink