hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Orvosi-élettani Nobel-díj a HPV- és HIV-vírusokért (frissítve)

Harald zur Hausen, illetve Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapták megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat, a humán papillóma vírus (HPV) méhnyakrákot okozó hatásának feltárásért, illetve az AIDS-et okozó HIV-vírus felfedezéséért - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska Intézet illetékes bizottsága.

Egy német rákkutató, Harald zur Hausen és két francia AIDS-kutató, Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapta idén megosztva az orvosi Nobel-díjat. A német kutató a méhnyakrákot okozó vírusok felfedezéséért kapja a magas elismerést, a két francia virológus a HIV-vírus (az AIDS vírusa) 1983-as felfedezéséért. Harald zur Hausen felfedezésének köszönhetően sikerült védőoltást kifejleszteni a daganatos betegséget okozó humán papillomavírus ellen. Ennek jelentősége azért is különösen nagy, mert a méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a nők körében. A francia kutatók felfedezése nélkülözhetetlen volt az AIDS biológiájának megértéséhez és a kór kezeléséhez.
A legmagasabb orvostudományi elismerés 10 millió svéd koronával (1 millió euró) jár együtt. Ebből a német rákkutató kap ötmilliót, a két francia virológus pedig osztozik a másik ötmillión. Az ünnepélyes díjátadás a hagyományoknak megfelelően december 10-én, a díjalapító Alfred Nobel halálának napján lesz Stockholmban.
Tavaly Mario Capecchi és Oliver Smithies amerikai, valamint Martin Evans brit genetikust jutalmazták az orvosi Nobel-díjjal. A három tudós magzati őssejtek felhasználásával olyan genetikai módosításokat ért el kísérleti egerekben, hogy emberi betegségeik alakuljanak ki. Kedden hirdetik ki a fizikai, szerdán pedig a kémiai Nobel-díj nyerteseit. Csütörtökön az irodalmi következik, majd pénteken a Nobel-békedíj. A közgazdasági díj odaítélése zárja az idei "Nobel-idényt" jövő hétfőn. E legutóbbit is Nobel-díjként emlegetik, de ezt nem Alfred Nobel alapította 1895-ben, hanem a svéd központi bank 1968-ban.


Forrás: MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink