hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Orfeusz kíváncsisága tudományos szemmel

Ugyanaz az agyterület hozható kapcsolatba az éhséggel, mint a kíváncsisággal, és ugyanolyan mértékben vállalunk kockázatot a kétféle hajtóerő kielégítésére, írja az OTSZ Online.

A görög mitológia Orfeusza, amikor Hádész figyelmeztetése ellenére visszanéz az alvilágba, és ezzel örökre elveszti Euridikéjét, a kíváncsiság sötét oldalát illusztrálja, írja a The Scientist című ismeretterjesztő magazin Tudásszomj című cikkében Shawna Williams.

Az a mód, ahogy az emberek megszerzik azt az információt, amire kíváncsiak, nagyon hasonlít arra, ahogy sokkal kézzelfoghatóbb jutalmakat – pl. ennivalót – szerzünk, és ez a hasonlóság a tudósok figyelmét sem kerüli el, folytatja Williams a Nature Human Behaviour egy tanulmányát ismertetve.

Kou Murayama és munkatársai, a nagy-britanniai University of Reading idegkutatói egy olyan vizsgálatot terveztek, amivel összehasonlíthatták az étel és a tudás utáni vágy mögött meghúzódó agyi folyamatokat, és azt a kockázatot, amit egyik vagy másik megszerzése érdekében hajlandók vagyunk vállalni.

Az eredmények szerint a kockázatvállalás esélye nem meglepő módon összefüggött a nyerés esélyével és azzal, hogy az illető mennyire találta kívánatosnak az ételt vagy mennyire volt kíváncsi a bűvésztrükk magyarázatára. A jutalom kategóriája azonban (étel vagy magyarázat) nem befolyásolta a vizsgálati alanyok döntéseit, azaz kiderült, hogy a viselkedés szempontjából a kétféle vágy azonosan befolyásolja a kockázatvállalást. A kíváncsiság fontosságát hangsúlyozva a kutatók hozzáteszik: érdekes látni, hogy az emberek nemcsak fizetni hajlandók a tudásért, de az áramütés kockázatát is vállalják érte; most, hogy már tudjuk mérni a kíváncsiságot, jó lenne azt is tudni, hogy miért kíváncsiak az emberek bizonyos típusú információkra, míg más fajtákra nem.

A vizsgálatsorozatnak gyakorlati haszna is van, nyilatkozták a kutatók a The Scientist-nek: mivel bebizonyosodott, hogy éhség és kíváncsiság során ugyanazok az agyterületek aktívak, valószínűsíthető, hogy azok az állatkísérletes eredmények, amelyek a táplálék agyi jutalmazó hatásával kapcsolatban születtek, érvényesek olyan más hajtóerőkkel kapcsolatban is, amelyeket nehéz modellállatban tanulmányozni.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink