hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Önszerveződő molekulák a rákgyógyításban

Az önszerveződő molekulák megakadályozzák, hogy a rákos sejtek hozzájussanak a fejlődésükhöz szükséges oxigénhez, írja a hvg.hu.

A rákos sejtek egyik kulcsfontosságú részét veszi célba az az újfajta készítmény, amit a Max Planck Társaság által működtetett egyik német intézet, a Max Planck Institute for Polymer Research fejlesztett ki – kezdődik a New Atlas cikke. A lap szerint az eljárás egy, az anyagcserében részt vevő molekulát, az ATP-t (adenozin-trifoszfát) igyekszik blokkolni. Ez a molekula a sejtek elsődleges energiahordozója, és közvetlen hatással van – többek közt – a rákos sejtek szaporodására is.

A témában íródott új tanulmány szerzői arra törekedtek, hogy megszüntessék az ATP-ellátást. A kutatócsoport ezt egy újonnan kifejlesztett gyógyszerrel (platinum(II)-containing tripeptide) tudta elérni. Amikor a készítmény a sejtkörnyezetbe kerül, a molekulái apró, az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabb szálakat alkot, amik egymásba is fonódnak. A tanulmány szerzője, Csihszuan Csou szerint a szálak fluoreszkálnak, így mikroszkóppal látni lehet, amint kialakulnak. Ezt figyelve a csapat megállapította, hogy a szálak blokkolni tudták az oxigén ATP-vé történő átalakulását. A laboratóriumi körülmények között, áttétes tüdő- és mellrákos sejteken végzett kísérletek pedig azt eredményezték, hogy ezek a sejtek négy órán belül elpusztultak – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink