hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Onkoterápiás potenciál meghatározása hidrogén-peroxid mérésével

Az MIT kutatócsoportja a Cell Chemical Biology folyóiratban megjelent cikkében egy olyan módszerről számolt be, mellyel meghatározható egyes onkológiai hatóanyagok tumorellenes potenciálja.

Az eljárás a peroxiredoxin-2 enzim segítségével a sejtekben mérhető hidrogén-peroxid koncentrációját vizsgálja, mivel számos tumortípus szabályozási útvonala ennek a molekulának a koncentrációnövekedéséhez kötött. A koncentráció további emelése azonban programozott sejthalált idéz elő.

A kutatócsoport több mint 600 különböző hatóanyagnál vizsgálta, hogy milyen mértékben képesek növelni a koncentrációt, és meglepő eredményeket kaptak. A SMER3 antifungális hatóanyag például kiugróan jól teljesített bizonyos ráktípusok esetében, míg az oxidánsszint növelését előidézni hivatott, széles körben használt ciszplatin egyáltalán nem növelte a hidrogén-peroxid koncentrációját.

A kutatók további vizsgálataik során olyan molekulákat vizsgálnak majd, amelyek hasonlóképpen jelezhetik a tumorok molekuláris sebezhetőségét.

Forrás: Economic impacts of overweight and obesity: current and future estimates for eight countries, BMJ Global Health (2021).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink