hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Öngyilkosságra hajlamosító géneket azonosítottak

Az öngyilkosságra való hajlamnak igazolhatóan van örökletes komponense, amely független az együttesen fennálló pszichiátriai betegségektől. Az öngyilkosságra hajlamosító genetikai variánsokat a 7. kromoszómán azonosították, írja az Origo.

Az öngyilkossági kísérletek örökletes hátterét kutató, mindeddig legnagyobb léptékű genetikai tanulmányban a kutatók azonosítottak egy régiót a 7. kromoszómán, melynek bizonyos variánsai növelik hordozójuk kockázatát a szuicid célú próbálkozásokra nézve. A tanulmány átfedést talált továbbá az öngyilkossági kísérletek és a velük összefüggő pszichiátriai betegségek, különösképp a major depresszió genetikai háttere között, de az öngyilkossági hajlam genetikai meghatározói egyben olyan nem-pszichiátriai kockázati tényezőkkel is kapcsolódnak, mint a dohányzás, a kockázatkereső magatartás, az alvászavarok és a rosszabb általános egészségi állapot. A Biological Psychiatry szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent közlemény amellett érvel, hogy az öngyilkossági kísérletek genetikai alapjai részben átfednek ugyan a kapcsolódó pszichiátriai betegségekével, részben viszont elkülönülnek azoktól.

Az öngyilkosság mindenütt jelentős közegészségügyi probléma: évente csaknem 800 ezren oltják ki saját életüket világszerte. A nem végzetes kimenetelű öngyilkossági kísérletek száma becslések szerint ennek akár a hússzorosa is lehet, és az elszenvedett egészségkárosodás rokkantsághoz vagy leromlott életminőséghez vezethet, ami komoly terhet ró a társadalomra és a gazdaságra. A szuicid gondolatok és tettek megfelelő mentális támogatással és kezeléssel visszaszoríthatók.

A teljes információ

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink