hirdetés
hirdetés
2018. június. 21., csütörtök - Alajos, Leila.
hirdetés

 

Nobel-díjasok népszerűsítik a molekuláris tudományokat

A több Nobel-díjas tudós és sztárkutató részvételével zajlik a Molecular Frontiers elnevezésű  nemzetközi szimpózium.

hirdetés

A kétnapos szimpózium célja a jövő kutatógenerációjának megszólítása, a molekuláris tudományok népszerűsítése, mondta Beke-Somfai Tamás, aki hozzátette: a tíz előadásból álló budapesti szimpózium tematikája a fehérjetudományok és a gyógyszerésztudományok kapcsolatára, együttműködési lehetőségeire helyezi a hangsúlyt. A tíz előadó között között három Nobel-díjas tudós is van: Kurt Wüthrich (kémia), Arieh Warshel (kémia) és Tim Hunt (orvostudomány).

A főszervező szerint a szimpózium a medicinális és a fehérjetudományokat fogja össze, a nagyon bonyolult betegségek molekuláris megértésére fókuszál.

Szalay Péter, az ELTE rektorhelyettese angol nyelvű köszöntőjében elmondta, nem véletlen, hogy az intézmény ad otthont a szimpóziumnak, hiszen az ELTE a legrégebbi folyamatosan működő magyar egyetem, ahol már megalapításától tanítottak természettudományokat. Ez a hely mindig a tudomány és a tudományos kutatás otthona volt.

Lovász László, az MTA elnöke a nyitónapon mondott előadásában a matematika és a kémia közötti kapcsolódási területekről beszélt. Mint mondta, a matematikusok számára a kémia fejlődése izgalmas problémákat vet fel. Ezért fontos a különböző tudományterületek közötti együttműködés.

Pálinkás József, az NKFIH elnöke arról beszélt, hogy a tudományok közötti határok manapság már nem annyira élesek, különösen a kémia, a fizika és a matematika közötti kapcsolatot emelte ki. A fizikus szerint az együttműködés új távlatokat nyithat a tudományban. Örömét fejezte ki, hogy nagy érdeklődés kíséri az eseményt, amelyen közel ezer hazai és határon túli középiskolás diák, egyetemi hallgató, doktorandusz és kutató vesz részt.

A Molecular Frontiers egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely 2006 óta a Svéd Királyi Tudományos Akadémia égisze alatt működik. A szervezet rendszeresen megtartott szimpóziumain diákok és egyetemi hallgatók ezreinek számolnak be a meghívott Nobel-díjasok és élvonalbeli kutatók a molekuláris tudományok legújabb eredményeiről, felkeltve a fiatalabb generációk érdeklődését. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával zajló szimpóziumnak Tokió, Stockholm, Göteborg után ad otthont Budapest.

Az amerikai Wayne A. Hendrickson biofizikus, az amerikai Harry B. Gray, Wolf-díjas kémikus, a svéd Pernilla Wittung-Stafshede kémikus, az amerikai William F. Degrado kémikus, a brit Tim Hunt Nobel-díjas biokémikus, a svájci Kurt Wüthrich Nobel-díjas kémikus, biológus, az izraeli-amerikai Arieh Warshel Nobel-díjas kémikus és a svéd Bengt Nordén vegyész, a Nobel-bizottság tagja, a szimpózium elindítója (b-j) a több Nobel-díjas tudós és sztárkutató részvételével kezdődött nemzetközi szimpóziumon az Eötvös Lór
Az amerikai Wayne A. Hendrickson biofizikus, az amerikai Harry B. Gray, Wolf-díjas kémikus, a svéd Pernilla Wittung-Stafshede kémikus, az amerikai William F. Degrado kémikus, a brit Tim Hunt Nobel-díjas biokémikus, a svájci Kurt Wüthrich Nobel-díjas kémikus, biológus, az izraeli-amerikai Arieh Warshel Nobel-díjas kémikus és a svéd Bengt Nordén vegyész, a Nobel-bizottság tagja, a szimpózium elindítója (b-j) a több Nobel-díjas tudós és sztárkutató részvételével kezdődött nemzetközi szimpóziumon az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) Gömb aulájában 2017. szeptember 14-én. A Molecular Frontiers elnevezésű kétnapos rendezvény célja, hogy a fiatal kutatók és diákok kapcsolatot létesítsenek a legnevesebb kutatókkal. MTI Fotó: Soós Lajos

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink