hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Névre szóló támogatás magyarországi epilepszia-kutatásra

Két fiatal magyar kutató is szerepel a között a 287 pályakezdő tudós között, akiket az Európai Kutatási Tanács Starting Grants elnevezésű pályázata keretében projektenként akár 600 millió forintos összegig terjedő támogatásban részesít.

Kondor Péter, a Közép-európai Egyetemkutatója „Súrlódások a pénzügyi rendszerben” című, Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem kutatója pedig „Epilepsziás roham esetén koponyán belül irányzottan alkalmazott váltóáramú stimuláció terápiás mechanizmusa és hosszú távú hatásai” című tanulmányával nyerte el a támogatást - közölte az Európai Bizottság magyarországi kirendeltség.

A Starting Grants alkalmat teremt a legígéretesebb tehetségek számára, hogy megvalósítsák elképzeléseiket az úttörő jellegű tudományos alapkutatások terén. A kutatók összesen csaknem 400 millió euró - projektenként 2 millió euró összegig terjedő - finanszírozásban fognak részesülni az elkövetkező, legfeljebb öt évig tartó időszakban.

A kiválasztott projektek a tevékenységi területek széles skáláját ölelik fel, kezdve egyedi tengerparti szökőárvédelmi létesítmények megtervezésétől a fej-nyak rákban szenvedő betegeket segíteni hivatott csúcstechnológiás sugárterápia kifejlesztésén és a légszennyezés GPS-technológiával történő figyelemmel kísérésén át egészen az alacsony költségű és nagyobb hatékonyságú napelemrendszerek gyártásáig.

A pályázatok nagy száma miatt csak a jelentkezők 9 százaléka nyert el támogatást. Európa-szerte 162 intézmény 34 különböző állampolgárságú kutatója kap ösztöndíjat. Állampolgárságtól függetlenül mindazok a kutatók pályázhatnak, akik doktori (vagy azzal egyenértékű) képesítésük megszerzése óta 2-7 éves szakmai tapasztalatra tettek szert és ígéretes tudományos munkát végeznek. Az idei - a kezdetek óta már hatodik alkalommal meghirdetett - pályázat keretében kiválasztott kutatók átlagéletkora 34 év. A sikeresen pályázó női kutatók aránya is nőtt: 24 százalékról 30 százalékra az összes jelentkezőhöz viszonyítva.

Az EU hétéves kutatási programja keretében ez volt az utolsó Starting Grants. A következő pályázatra az új uniós kutatási és innovációs keretprogram, a Horizont 2020 égisze alatt fog sor kerülni. A Horizont 2020 jóval több pénzforrást irányoz elő az Európai Kutatási Tanács céljaira.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink