hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Nemzeti onkogenomikai program

Az állami intézmények és vállalkozások összefogásával megvalósuló kutatási, fejlesztési és innovációs projektet 3,2 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti versenyképességi és kiválósági program, írja a Magyar Idők.

A Nemzeti innovációs onkogenomikai és ­precíziós onkoterá­piás program megvalósításával a hazai orvosok, kutatók és gyógyszerfejlesztők világszínvonalú kutatás-fejlesztési lehetőséghez jutnak. Az onkológiai és vérképzőszervi daganatos betegek számára pedig egyre szélesebb körben válhatnak elérhetővé az innovatív diagnosztikai és kezelési módszerek.

A legnagyobb hazai vérképzőrendszeri daganatos betegeket ellátó központ, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a Kásler Miklós professzor által irányított Országos Onkológiai Intézet és két magyar innovatív vállalkozás, az Oncompass Medicine Hungary Kft. és a 4iG Nyrt. társulásával létrejött konzor­cium 3,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaptól.

A program indokoltságáról Vályi-Nagy István, a konzorcium vezetője, az Egyesített Szent István és Szent ­László Kórház-Rendelőintézet főigazgatója a Magyar Időknek elmondta: a közelmúlt kutatási eredményei alapján bizonyossá vált, hogy a rosszindulatú betegségek kialakulásának hátterében veleszületett és szerzett genetikai (genomikai) elváltozások állnak. A programban újonnan fejlesztett és a már törzskönyvezett innovatív készítmények új alkalmazási területeit is feltérképezik, a hangsúly azonban azokon a mélyreható genomikai vizsgálatokon van, amelyeknek a gyógykezelést meg kell előzniük ahhoz, hogy az minél hatékonyabb legyen.

Kelet-Közép-Európában ilyen integrált, államilag támogatott program egyelőre csak Magyarországon kezdődött el. Vályi-Nagy István szerint ezért jó esély van arra, hogy hazánk néhány év alatt a személyre szabott daganatdiagnosztika és -kezelés, valamint az innovatív gyógyszerfejlesztés terén a régió világszínvonalú szereplőjévé váljon.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink