hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Nemet mondtak Palkovicsnak

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése hétfőn egyértelmű többséggel elutasította a minisztérium tervét: az akadémikusok nem adják át a kutatóintézet-hálózatot, és azt sem fogadják el, hogy a kormánynak gyakorlati többsége legyen a magyar tudomány felügyeletében. Ezzel elbukott Palkovics László IT-miniszter terve, hogy megegyezéssel kényszerítse bele az Akadémiát a kutatók nagy többsége által elutasított megegyezésbe, írja az Index.

A Magyar Tudományos Akadémia nagy többséggel elutasította, hogy átadják az akadémiai kutatóintézeteket, és azt sem fogadták el, hogy a felálló új irányító testületben feles arányban legyenek ott. Ezzel a legfontosabb pontokon szembementek Palkovics László IT-miniszter akaratával, így nincs megegyezés a magyar tudomány jövőjéről. Palkovics László, aki egy lapinterjúban erre az esetre azt helyezte kilátásba, hogy a parlament az MTA akaratával szemben törvénymódosítással is kész elvenni az intézeteket, a döntés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, már holnap újrakezdik a tárgyalásokat az MTA vezetésével.

Az MTA 191. közgyűlése hosszas, elhúzódó vita után úgy döntött, hogy bár elfogadják, hogy az akadémiai kutatóhálózat egy új irányító testület alá kerüljön, nem fogadják el, hogy ez kikerüljön az Akadémia alól. Ahhoz is ragaszkodnak, hogy maradjon meg a kutatóintézetek alapfinanszírozása, és úgy döntöttek, a kormány delegáltjainak a Palkovicsék által kívánt 50 százaléknyi helyett csak egyharmados képviselete legyen.

A közgyűlés azt is kimondta, hogy a kényszerítésnek azokat a módszereit, amelyekkel a minisztérium élt, nem tartja elfogadhatónak az Akadémia.

Mindegyik döntést nagy többséggel, 74 és 90 százalék közötti aránnyal fogadta el a közgyűlés.

A kormány nem fogadja el, Hogy az Akadémia belemenjen abba, hogy nem alkalmas a kutatóintézetek irányítására, ez nem volt várható, és nem is lenne igaz – mondta a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Palkovics László IT-miniszter mellett ülő Lovász László MTA-elnök. Bár Lovász igyekezett kiemelni azt, amiben közelebb jutottak egymáshoz a felek, Palkovics nem titkolta csalódottságát, és rögtön azzal kezdte, hogy a mai döntések „nagyon nagy részben nem feleltek meg annak, ami a kormány akar”.

Ebben a pillanatban azt gondolom, hogy további tárgyalások szükségesek, ugyanis nem jutottunk sehova sem. A kormány azt, ami történt, nem tudja elfogadni, mert a tisztán kommunikált álláspontunkkal ez teljes mértékben ellentétes – jelentette ki a tudományért felelős miniszter. „Nem einstandolni akarjuk az intézethálózatot, csak új pályára akarja állítani” – idézi az Index.

A teljes cikk

(forrás: Index)

cimkék

MTA
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink