hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Nem volt vérzéses láz vírus a Margit-szigeti kullancsokban

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) kimutatták Margit-szigeti kullancsokból – közölte a PTE szerdán az MTI-vel.

Az egyetem "a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében" kiadott közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 aktuális csatornán kedden elhangzott szavaira reagált. Kapiller Zoltán István annak kapcsán, hogy az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, azt nyilatkozta a műsorban, "a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (...), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják".

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa azt írta, hogy Kapiller Zoltán István "nyilatkozatában összemosott több fontos információt". Közlésük szerint valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki, arra közvetlen bizonyíték nincs. Hozzátették: a PTE virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről, emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink