hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Nem cigiznek, de isznak és füveznek

A 24.hu írásából kiderült, hogy az okos gyerekek tinédzser éveikben nem kaptak rá dohányzásra, de a marihuánára és az alkoholra annál inkább.

A British Medical Journal legfrissebb számában megjelent beszámolóból – amelyet a 24.hu szemléz – kiderül, hogy az adatokat több mint 7 éven keresztül gyűjtötték az Egyesült Királyságban, ahol 6 ezer 13 és 20 év közötti fiatalt kérdeztek a szokásaikról.

A felméréséből kiderült, hogy azok az isklások, akik magasabb fokozatú oktatási intézménybe járnak, nagyobb eséllyel kerülik el a dohánytermékeket, mint azok a társaik, akik gyengébb iskolákban tanulnak. A kutatás emellett azt is megállapítja, hogy míg a dohányzást megvetik az “okosabb” gyerekek, addig nagyobb eséllyel fordulnak a marihuána és az alkohol felé.

A tanulmány szerzője, a University College of London Medical professzora, James Williams elmondta, hogy a magas intelligenciával és jó tanulmányi eredményekkel rendelekezők csak úgynevezett ideiglenes rendszeres alkamazási mintát mutatnak, amely azt jelenti, hogy az egyén előbb vagy utóbb elhagyja ezeket a szereket. Magyarul nem szoknak rá, csak kipróbálják, így nem alakul ki függőség.

A miértekre a cikk két megoldást kínál: az egyik szerint a magasabb kognitív képességgel rendelkező gyerekek nyitottabbak az új tapasztalatok felé, ezért próbálják ki a szereket.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink