hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Nem az oltás, a megbetegedés a veszélyes

Befutottak az oltás biztonságosságával kapcsolatos izraeli adatok: a való életből gyűjtött megfigyelések százezrek tapasztalatait összegzik oltatlanokéval egybevetve, ilyen széles körű adathalmaz korábban nem volt még elérhető a Comirnaty biztonságosságával kapcsolatban, közli az InfoStart.

A Clalit Kutatóntézet a Harvard szakembereivel együtt értékelte ki a rendelkezésre álló adatokat, melyeknek eredményeképp egy szakértői ellenőrzésen is átesett tanulmány született. A teljes kép kialakításának érdekében ez volt az első olyan kutatás, amely a huszonöt lehetséges mellékhatás előfordulását nemcsak az oltott populációban, hanem annak demográfiai és egyéb szempontbókból is megfelelő oltatlanban is megfigyelte.

Párhuzamosan két kutatást is végeztek: az egyikben oltott és oltatlan izraeliek adatait hasonlították össze, míg a másikban oltatlanul koronavírussal megfertőződött és oltatlanul meg nem fertőződött személyekét.

Az oltást eredményeik alapján biztonságosnak nevezhetjük, mivel a huszonöt mellékhatásból mindössze négy köthető össze valóban a vakcina felvételével, melyek a következők:

  • szívizomgyulladás többlete 100 ezer emberből 2,7 embernél következett be, főleg 20-34 éves férfiaknál. Az oltatlanul megfertőződötteknél ugyanakkor a többletesetek aránya 11 a 100 ezerből,
  • nyirokcsomó-megnagyobbodás 78 többletesetet hozott 100 ezer embernél,
  • vakbélgyulladás, feltehetően a nyirokcsomó-megnagyobbodás következtében, 5 többletesetet hozott 100 ezer főből,
  • herpes zoster pedig 16 többletesetet 100 ezerből.

A koronavírus-fertőzésnek ugyanakkor számos komoly mellékhatása volt a vizsgált csoportban: 100 ezer fertőzöttre vetítve 166 esetre emelkedett a szívritmuszavarok száma (3,8-szoros növekedés), bekövetkezett ezen túl vesekárosodás (14,8-szoros növekedés; 125 többleteset 100 ezer betegre vetítve), szívburokgyulladás (5,4-szeres növekedés; 11 többlet eset 100 ezer betegre vetítve), tüdőembólia (12,1-szeres növekedés; 62 többleteset 100 ezer betegre vetítve), mélyvénás trombózis (3,8-szoros növekedés; 43 többleteset 100 ezer betegre vetítve), szívinfarktus (4,5-szeres növekedés; 25 többleteset 100 betegre vetítve) és stroke (2,1-szeres növekedés; 14 többleteset 100 betegre vetítve).

A kutatás a klinikai szempontból jelentőséggel bíró, rövid és középtávon megjelenő mellékhatásokkal foglalkozott. Az olyan, bármilyen oltás utáni általános mellékhatásokkal, mint a láz vagy az injekció helyének pirosodása, nem foglalkoztak a szakemberek.

A teljes információt ITT olvashatja
 
Fekete Beáta asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 28-án (MTI/Rosta Tibor)
Fekete Beáta asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 28-án (MTI/Rosta Tibor)
(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink