hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Neandervölgyi vírus, sapiens immunitás

Homo sapiens és a neandervölgyi emberek nemcsak géneket, de vírusokat is cseréltek egymással. A másik emberfajta bennünk továbbélő génjei révén feltárhatók az ősi járványok, közölte az OTSZ Online.

A Homo sapiens és a neandervölgyiek ősei 430.000 éve váltak el egymástól, majd kb. 50.000 évvel ezelőtt a modern emberek és a neandervölgyiek ismét találkoztak, és Eurázsia nyugati és keleti részén is párosodtak egymással. Ez utóbbit a ma Afrikán kívül élő emberek DNS-állományát kitevő 2-3%-nyi neandervölgyi örökítőanyag jelenléte bizonyítja. 

Nem teljesen véletlenszerű, hogy a neandervölgyiek DNS-éből milyen részek őrződtek meg a velük párosodó Homo sapiensek utódaiban. A kutatók arra következtetnek, hogy a bennünk maradt, leginkább a bőr, haj és immunrendszer működésével kapcsolatos neandervölgyi gének minden bizonnyal előnyösek voltak a korabeli Homo sapiensek számára. Egy, a Cell című szaklapban megjelent kutatás következtetései részleges magyarázattal is szolgálnak: David Enard és Dimitri Petrov evolúcióbiológusok (Universitiy of Arisona és Stranford University) megállapítása szerint a két emberfajta képviselői 50 ezer évvel ezelőtti találkozásuk során átadták egymásnak azokat a vírusaikat is, amelyek ellen a másik emberfajta képviselői nem rendelkeztek védettséggel. Az egymással való szaporodás során aztán átkerültek az idegen vírusok elleni immunvédekezés génjei is, és ezek azok a neandervölgyi gének, amelyek megőrződtek a Homo sapiensekben.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink