hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Nagyokat lépett a tudomány

A múlt év némely kiemelkedő tudományos eredményét tekinti át a Népszabadság, közöttük több orvosi vonatkozásút is.

Óriási fejlődést láthatunk a kézprotézisek területén – hoznak egy példát. – Két tavalyi eredmény is ezt tanúsítja. Egy amerikai bionikus karral márciusban dobkoncertet adott egy végtagjait elvesztett zenész. Egy svájci–olasz fejlesztésnek köszönhetően pedig a kézprotézis használója az orvostudomány történetében elsőként újra érezni kezdte az érintést, miután a sebészek beleépítették a műkézbe a férfi idegeit.

Októberben izgalmas, mondhatni, tudományos-fantasztikus, vagy inkább vámpírmozikra emlékeztető eredményről kaptunk hírt: Alzheimer-kóros kaliforniai pácienseken kezdtek vérátömlesztést fiatal, egészséges önkéntesek vérplazmájával. A meglepő kísérletet többéves, egereken végzett vizsgálatok alapozták meg. Idős egerekbe fiatal egerek vérét töltötték, és az öreg rágcsálók valósággal megfiatalodtak agyilag és testileg egyaránt. A kísérletet nem más szervezi, mint a Stanford School of Medicine, tehát nem áltudományos próbálkozásról van szó. Most már csak az eredményekre leszünk kíváncsiak – írja  a lap.

Áprilisban a Népszabadság is beszámolt a laboratóriumban fejlesztett hüvelyről, melyet első ízben egy ritka rendellenesség miatt vagina nélkül született mexikói asszonyba ültettek be. Azóta a hölgy már menstruál, az új szervet nemi együttlét során használta is, és készen áll a gyermekáldásra. Az úttörő beavatkozást végző észak-karolinai sebész most a mesterségesen gyártott hímvessző előállítására koncentrál.

Júliusban az amerikai főváros egyik kórházának orvosai egy epilepsziás nő mély agyi stimulációja közben az agy egy bizonyos régiójának nagyfrekvenciás elektromos ingerlésével véletlenül kikapcsolták az illető öntudatát, majd az ingerlés megszűntével a páciens visszanyerte eszméletét. A tudatért felelős régió felfedezéséhez azonban egy kísérlet nem elég, ezért további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

A fúrás és injekció nélküli fogászati kezelés akár már három év múlva a gyakorlat része lehet egy brit módszer szerint a fogszuvasodás gyógyításában. Ennek lényege a sérült fog regenerációja a kalcium- és foszfátbevitel felgyorsításával. Az eljárás során először kijavítják a sérült fogzománcot, majd a szükséges elemeket gyengeáram segítségével irányítják a sérült helyre – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: Népszabadság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink