hirdetés
hirdetés
2017. szeptember. 24., vasárnap - Gellért, Mercédesz.
hirdetés


Műtéti siker a kora középkorból

Európa eddig feltárt legrégebbi, csaknem 1500 éves művégtagjára találtak a dél-ausztriai Hemmabergben: a fából készült lábprotézis darabjait egy férfi földi maradványai között fedezték fel.

hirdetés

A középkorú férfi csontvázát egy kora középkori templomhoz tartozó temetőben tárták fel. A férfi bal lábfejét - talán egy balesetet követően - bokától lefelé amputálták, de a fertőzésveszély ellenére szerencsésen túlélte az operációt. A szakértők feltételezése szerint a férfi a 6. század közepe-vége táján halhatott meg, és valószínű, hogy nagyjából még két évet élt a beavatkozást követően. Mindez azt jelenti, hogy a fából készült lábprotézis körülbelül 1500 éves, vagyis ez az Európában talált eddigi legrégebbi művégtag. Kínában és Egyiptomban találtak korábbról való darabokat.

Az Osztrák Régészeti Intézet szakértője, Michaela Binder és kollégái röntgen- és CT-vizsgálatoknak is alávetették a férfi maradványait, arra a megállapításra jutva, hogy "maga a protézis egy alulról vaspánttal megerősített, fából készült lábfej volt". A szakember szerint a férfi medence és gerinc melletti izmainak lestrapáltsága azt sugallja, hogy lovagolhatott és feltehetőleg lovas katona volt, aki csatában sérült meg - írta a The Local című hírportál

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink