hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

MTA: az alapfinanszírozás kerüljön vissza!

Az akadémia elnöksége szerint az intézmény jelentős átalakítása szükségtelen, a kutatóhálózatnak nincs szüksége túlzott centralizációra.

Október 30-án ülésezett az MTA elnöksége, amely rendkívüli közgyűlést hívott össze december 6-ára – jelezte közleményében az akadémia. Az MTA elnökének felkérésére az elnökség tagjai és a kutatóhálózat vezetői még korábban megtették első tartalmi javaslataikat az MTA stratégiai koncepciójának kialakításához, figyelembe véve az Innovációs és Technológiai Minisztérium által korábban megküldött munkaanyagot, amely az átszervezésről szól, az ülésen pedig elfogadtak egy határozatot a tervezett átalakítással kapcsolatban.

A határozat lényege, írja a hvg.hu, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatát – amely az EU élvonalához tartozik – nem szabad veszélyeztetni, hanem közvetlenebb és hatékonyabb csatornákat kell kialakítani a társadalomtudományi kutatások és a politikai döntéshozók között, hogy a szakpolitikai jelentőségű kutatási eredmények minél teljesebben, torzítás nélkül jussanak el a döntéshozókhoz. Az elnökség szerint egy akadémiai kutatóközpont alapkutatásainak, alkalmazott kutatásainak és társadalmi célú szolgáltatásainak egy közös műhelyben kell folyniuk, szükség esetén eltérő finanszírozási rendszerben.

Az elnökség tagjai a legfontosabb célok között említik, hogy az MTA intézményi alapfinanszírozásának az ITM-mel tervezett megegyezés keretében vissza kell kerülnie az MTA költségvetési fejezetébe, mindemellett az intézmény jelentős átstrukturálása indokolatlan. A rendszer átalakításakor érvényesülniük kell többek között a személyi feltételeknek, el kell kerülni a túlzott centralizálást, és javítani kell a rendszer finanszírozását.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink