hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Milyen az abnormális szexuális fantázia?

Bár számos elmélet és terápiás terv úgy definiálja a deviáns szexualitást, hogy arra szokatlan szexuális fantáziák jellemzőek, eddig még nem határozták meg, mi számít szokatlannak ezen a téren. Arról pedig különösképpen semmit nem tudtuk, hogy mi a különbség a két nem tagjai között ezen a téren.

Mint a Journal of Sexual Medicine legutóbbi számában olvashatjuk, kanadai kutatóknak elege lett az üres definíciókból, és statisztikai kutatásba fogtak, hogy kimutassák, milyen szexuális fantáziák ritkák, szokatlanok, gyakoriak és tipikusak az átlagos populációba tartozó nők és férfiak között. Tanulmányuknak az is a célja volt, hogy statisztikai módszerekkel összehasonlítsák a férfiak és a nők szexuális fantáziáit.

A Montreali Egyetem kutatói What Exactly Is an Unusual Sexual Fantasy? című tanulmányukban kifejtik: a Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvének legutóbbi kiadása (DSM-5) úgy definiálja a paraphiliát, hogy az szokatlan, atipikus vagy abnormális szexuális fantázia, késztetés vagy viselkedés. Mindazonáltal, semmi kapaszkodót nem ad ahhoz, hogy megmondhassuk, mi számít szokatlan szexuális fantáziának.

A szexuális fantázia általános definíciója a következő: bármilyen mentális kép, ami szexuálisan vágykeltő, vagy erotikus az illető számára. A klinikum számára egy szexuális fantázia akkor számít betegesnek – függetlenül a gyakoriságától vagy szokatlanságától -, ha kényszeres, ha az illető csak a szexuális fantázia jelenlétében képes kielégülni, ha szexuális diszfunkciót eredményez, illetve ha stresszt, fájdalmat vagy károsodást okoz az egyénnek. Jogi szempontból az abnormális szexuális érdeklődés olyan viszonyt jelent, amelynek során a másik fél nem adta hozzájárulását, illetve ha a másik fél kiskorú. Azonban ezeken túl, milyen is pontosan a szokatlan szexuális fantázia? A DSM-5 a következő nyolc példát hozza fel: fetisizmus, mazohizmus, szadizmus (szadomazochizmus), exibicionizmus, pedofilia, transzvesztitizmus, voyeurizmus és frotteurizmus – azonban egyáltalán nem világos, milyen alapon jelentik ki ezekről az állapotokról, hogy szokatlanok, írják a kanadai pszichológusok.

Mint Christian Joyal, a tanulmány vezető szerzője elmondja: a patológiák definiálásához az alapvető, első lépcső az, hogy meghatározzuk, mi a normális az átlagos populáció körében. Ezért a kutatók az interneten kerestek olyan felnőtteket, akik hajlandóak voltak kitölteni egy kérdőívet a szexuális fantáziáikkal kapcsolatosan (a korábbi vizsgálatok nagy része nem az átlagos populációra terjedt ki, hanem egyetemistákat vont be; további fontos megjegyzés: azok az önkéntesek, akik hajlandók részt venni a szexualitással kapcsolatos felmérésekben, általában tapasztaltabbak szexuális téren, vagyis a minta nem reprezentatív).

Összesen 1.517 Quebec-i felnőtt (799 férfi és 718 nő, átlagos életkor 30 év) töltötte ki a kérdőívet, amelyen egyrészt részletesen beszámoltak saját kedvenc szexuális fantáziájukról, másrészt konkrét kérdésekre is válaszoltak (hibrid kvantitatív és kvalitatív kutatás).

Az eredmények szerint:

- A férfiaknak több és élénkebb a szexuális fantáziája.

- A nők nagy százaléka (30-60%) fantáziál arról, hogy alávetett helyzetbe kerül a szexuális aktus során (pl. megkötözik, elfenekelik, szexre kényszerítik). Az alávetettségi fantáziák a legtöbbször együtt járnak a dominanciával kapcsolatos fantáziákkal, vagyis ez a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást, éppen ellenkezőleg, és nagymértékű kielégültséget okoznak.

- A férfiakkal ellentétben, a nők általában élesen megkülönböztetik a fantáziát a vágytól. A legtöbb nő, aki szélsőséges alávetettségi fantáziákról számolt be, hozzátette azt is, hogy sosem akarja, hogy ezek a fantáziák valósággá váljanak. A férfiak zöme azonban szeretné, ha fantáziáik megvalósulnának (pl. szex hármasban).

- A nők fantáziáiban sokkal gyakrabban megjelenik az a férfi, aki az életben a párjuk, míg a férfiak sokkal gyakrabban képzelnek el más nőkkel való szexuális együttlétet.

- Van néhány szexuális fantázia, ami csak a férfiakra jellemző: shemale-ekkel való szex, szex egyéb heteroszexuálisokkal, nézni a feleséget/barátnőt, ahogy egy másik férfival szexel - Joyal hozzáfűzte: az evolúciós biológia elméletei nem tudják megmagyarázni ezen fantáziák létét, amelyek pedig tipikusak a férfiak között.

- Sok szexuális fantázia általánosan elterjedt, és még a furcsákat sem tarthatjuk betegesnek, hacsak nem okoznak valamilyen negatív hatást:

- ritka fantáziák (<2,3%): pl. szex állatokkal (összesen 2 féle fantázia)
- szokatlan fantáziák (<15,9%): pl az ellenkező nem ruháiba öltözés, szex prostituálttal, intoxikált személlyel (összesen 9 féle fantázia)
- gyakori (>50%): pl. alárendelődés vagy/és dominancia (összesen 30 féle fantázia)
- tipikus fantáziák (>84,1%): pl. nők esetében: szex egy romantikus helyszínen, férfiak esetében: orális szexben részesülni, szex két nővel (összesen 5 féle fantázia)

- Akiknek volt legalább egy alávetettségi fantáziájuk, azok összességében több szexuális fantáziáról számoltak be.

Az eredmények némi magyarázattal szolgálnak arra jelenségre is, hogy a nők körében az elmúlt években miért lett olyan népszerű a nőket kiszolgáltatott szexuális helyzetekben bemutató regény, A szürke ötven árnyalata (a brit E. L. James műve). Bár egy könyv olvasása ártalmatlannak tűnhet, egy, a Journal of Women's Health-ben megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik elolvasták a regényt, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek olyan párkapcsolatban, amelyben a férfi verbálisan abuzálja őket, 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek olyan párkapcsolatban, amelyben a férfi veri őket, és 75 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek étkezési zavarban. A tanulmány (Fiction or Not? Fifty Shades is Associated with Health Risks in Adolescent and Young Adult Females) vezető szerzője, Amy Bonomi szerint veszélyes, hogy a regény normálisnak, sőt kívánatosnak mutatja be ezeket a viselkedésmódokat.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink