hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Miért gyakoribb a pikkelysömör férfiaknál?

A 24.hu szerint az új eredmények a nemek közötti különbségek molekuláris mechanizmusait is feltárták pikkelysömör esetén.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a nőknél lényegesen ritkábban fordul elő a jelentős viszketéssel járó súlyos pikkelysömör. Egy japán kutatócsoport most azt találta, hogy az ösztradiol női hormon elnyomja a pikkelysömört – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

„Eredményeink nemcsak a pikkelysömörben előforduló nemek közötti különbségek molekuláris mechanizmusait tárták fel, hanem új megvilágításba helyezték az ösztradiol fiziológiai szerepének megértését is” – mondja a Hamamatsu Egyetem Orvostudományi Karán dolgozó Tetsuya Honda.

Az egérkísérletek során az állatok petefészkét eltávolították, de kaptak ösztradiol pelleteket vagy placebót. A vad egerekkel ellentétben a természetes petefészekhormonokat, ösztradioltól megfosztott egerek súlyos bőrgyulladás tüneteit mutatták.  Miután ezek az egerek ösztradiolt kaptak, az IL-17A és IL-1β citokinek termelése a neutrofil és makrofág immunsejtekben megfordult, csökkentve a gyulladást. Ezt a hatást emberi neutrofilekben is megfigyelték in vitro sejtkísérletekben, írja a lap. „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az ösztradiol elnyomja a pikkelysömör gyulladását a neutrofil- és makrofágsejtek szabályozásával” – összegezte a szerző.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink