hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Mi a normális?

Egy új-zélandi kutatás azt állítja: az számít ritkaságnak, ha valaki 11 és 38 éves kora között végig teljesen mentálisan egészséges, adja hírül a 444.hu.

A kutatásban vizsgált 988 embernek csak a 17 százaléka nem élt meg ebben az időszakban szorongással összefüggő zavarokat, depressziót vagy egyéb mentális zavart késő gyermekkora és középkora között, áll a Journal of Abnormal Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányban. Azoknál, akik tartós mentális egészséggel rendelkeztek, nem találtak meg a kortörténetben számos olyan elemet, melyekről azt szokás gondolni, hogy csökkenti a valószínűségét mentális zavarok kialakulásának. Olyan tényezőkről van szó, mint a teljes, tartalmas családi életben zajló nevelkedés, a megfelelő fizikai környezet és az átlagnál jobb teljesítmény az intelligenciateszteken, írja a 444.hu. 

Ezzel szemben olyan tényezők kerültek most elő, mint hogy ezek a személyek

  • ritkán fejeztek ki erősen negatív érzelmeket,
  • sok barátjuk volt és
  • erőteljes önkontrolljuk.

Ennek felnőttkorban is megvoltak az előnyei, a tartós mentális egészségű emberek átlagban jobb végzettséggel bírtak, jobb munkájuk volt és jobb minőségű kapcsoltakban éltek. Ugyanakkor a tartós mentális egészség egyáltalán nem garantálja a jóllét érzésének meglétét: azok negyede, akiknél sosem diagnosztizáltak mentális problémákat, a teljes mintás átlagnál alacsonyabbra jelölte azt, hogy mennyire elégedett az életével.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink