hirdetés
2020. március. 31., kedd - Árpád.
hirdetés

 

Mesterséges intelligencia alapú leletező rendszert építenek

A Semmelweis Egyetem újabb csúcstechnológiai ipari együttműködési projektet kezdett az izraeli Arineta és a Neumann Medical Kft.-vel közösen.

hirdetés

A technológiai transzfer a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-Fejlesztési Együttműködési Pályázatának köszönhetően összesen 195 661 864 forint támogatásban részesült.

A projekt során több lépcsőben mesterséges intelligencia alapú strukturált szív-CT leletező rendszer jön létre. Első munkafázisban integrált koszorúér-CT leletező klinikai munkaállomás szoftvert hoznak létre, mely a leletezés munkafolyamatába integrálva biztosítja egyszerre a radiológiai képek kiértékelését, és a látott elváltozások strukturált leírását, amelynek végeredménye a klinikai lelet. Emellett a látott eltéréseket és a leírt klinikai elváltozásokat összekapcsolják, így minden leírt elváltozás megfeleltethető pontosan az adott radiológiai felvétel adott részéhez, amely alapján a radiológus meghozta szakvéleményét. Az újonnan létrehozott szoftver segítségével egységessé váló munkafolyamat, a képi elemek kiértékelése, és a leletezéshez szükséges adatgyűjtés egyszerre történik, ami jelentős időmegtakarítást eredményez.

A második lépcső során olyan mesterséges intelligencia platform jön létre, mely optimális környezetet biztosít az orvosi képek mesterséges intelligenciával történő elemzésére. A résztvevő egészségügyi intézményektől gyűjtött adatok a központi adatplatformba anonimizáltan feltöltve biztosítják a mesterséges intelligencia betanítását. A platform nyújtotta lehetőségeket kihasználva prototípus rendszer fejlesztése történi, mely döntéstámogató rendszerként az új szív-CT képek automatikus elemzését követően segítséget nyújt az koszorúér-plakkok és -szűkületek azonosításában. A rendszer megteremti a lehetőségét, hogy a későbbiekben teljes értékű, automatikus, mesterséges intelligencia alapú leletező rendszereket hozzanak létre.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink