hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Mesterséges hasnyálmirigy 2-s típusú cukorbetegségben szenvedőknek

A University of Cambridge és a Berni Orvosi Egyetem kutatói a Nature Medicine folyóiratban közölték újabb, mesterséges hasnyálmirigy alkalmazásával elért eredményeiket.

Az eszközt eredetileg 1-es típusú cukorbetegek inzulininjekcióinak kiváltására tervezték, a mostani vizsgálatban azonban bebizonyosodott, hogy veseelégtelenségben és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél is használható.

A készüléket a beteg a testén kívül hordozza, nincs szükség implantációra, és három fő részből áll: egy vércukor-érzékelőből, egy inzulinadagolóból és egy számítógépes algoritmusból, amely képes meghatározni a beadandó adagokat. A teljesen zárt rendszer a beteg okostelefonjával is összeköttetésben áll, és automatikusan működtethető.

A mostani vizsgálatban az eszköz alkalmazását a hagyományos kezeléssel hasonlították össze. A 20 napos vizsgálati időszakban a betegek vércukorszintje a teljes időszak 53%-ában a határértékek közötti sávban mozgott, míg a standard terápiával ugyanez az érték csak 38% volt.

Forrás: Boughton, CK et al, Fully automated closed-loop glucose control compared with standard insulin therapy in adults with type 2 diabetes requiring dialysis: an open-label, randomised crossover trial, Nat Med (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink