hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Mesterséges DNS-sel a rák ellen

A Tokiói Egyetem kutatói egy génszerkesztésre használt módszert alkalmaztak a rákos sejtek elleni küzdelemben, közli az Egészségkalauz.

A laboratóriumi kísérletek során mesterséges DNS-sel céloztak meg emberi méhnyakrákos, mellrákos sejteket, valamint egerek melanómás sejtjeit. Az eredmény sikerrel zárult: a beteg sejteket elpusztították, írta a SciTechDaily alapján az Egészségkalauz.

A kutatást a Tokiói Egyetemen végezték. A kutatócsoportot vezetője, Akimicu Okamoto professzor elmondta, eleve az volt a céljuk, hogy a hagyományos rák elleni szerek helyett olyat fejlesszenek ki, ami másként működik, és ezzel talán áttörést érhetnek el. A kísérletben kémiai úton szintetizált, az eddigiekhez eltérő módon, hajtűszerűen hajlított alakú dezoxiribonukleinsavat juttattak a rákos sejtekbe, ahol azok mikro-RNS-molekulákhoz (amiket a rákos sejtek túltermelnek) kapcsolódtak. A mikro-RNS-hez kapcsolódó DNS olyan hosszú molekulaláncokká alakult, amely kiváltotta az immunrendszer válaszát, aminek hatására a tumor növekedése leállt, és a szervezet fel tudott lépni a tumorral szemben.

Az eddig használt gyógyszerek nem tudnak különbséget tenni az egészséges és rákos sejtek között, így az immunrendszer a hatásukra mindkettőt pusztította. A hajtűalakú, mesterséges DNS azonban szelektív hatást váltott ki.

(forrás: Egészségkalauz.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink